In de omgeving van Trier (Duitsland) maken ze deze
Teerdisch, een zuurkoolstamppot, normaliter wel met gebakken spek erdoorheen,
maar dat is voor de gelegenheid even achterwege gebleven. Eigenlijk is de
stamppot niet zo gek veel anders dan onze Hollandse pan, maar de zuurkool wordt
wel in witte wijn gekookt, welke helemaal verdampt wordt. In plaats van spek
bakte ik er uienringen met balsamico bij, en een vega burger om het wat
completer te maken.
Ik heb deze stamppot wel vaker, midden in de zomer,
gegeten rond Trier, maar soms leek het meer op een ander zuurkoolgerecht dat
ook op dit blog staat (zie link). Daarin wordt de zuurkool langdurig gesudderd
en op het laatst voeg je een rauwe, fijn geraspte aardappel toe. Die
aardappelprut kookt binnen enkele minuten gaar, maar maakt de zuurkool heerlijk
smeuïg. Die zou je eigenlijk echt eens moeten proberen.
Kappes Teerdisch
(zuurkoolstamppot uit Trier)
Recept voor 3 a 4 personen
500 gr gewone zuurkool
250 ml witte wijn (Riesling eigenlijk het liefst)
1 kilo geschilde, kruimige aardappels
1 blokje groentebouillon
300 ml melk
30 gr roomboter
zout naar smaak
voor de uien:
1 el olie
2 grote uien, in smalle, halve ringen
Een scheutje balsamicoazijn
Doe de zuurkool en de wijn in een kookpan en laat het
zonder deksel zacht koken tot de wijn nagenoeg verdampt is. Kijk wel uit dat
het niet droog kookt. Bij mij was de wijn na 3 kwartier bijna verdampt.
Kook de aardappels, samen met het bouillonblokje gaar en
stamp ze fijn. Roer om met de boter en melk. Giet de zuurkool af en vang de overgebleven
wijn op. Meng de zuurkool met de aardappelpuree. Voeg daarna zoveel wijn toe als nodig is om het smeuïg
te maken. Als het niet veel wijn is, kan je het natuurlijk ook in 1 keer toevoegen
aan de aardappels, maar dat moet je zelf maar even inschatten.
Ondertussen de uien bruin bakken in wat olie. Op het
einde omroeren met wat balsamico en serveren bij de zuurkool. Eventueel met nog een vega burger
erbij. Mosterd is er ook lekker bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten