31 januari 2017

Vegetarische saucijzenbroodjes met kikkererwten, kaas en pesto



Nu we veel vegetarisch eten probeer ik wat vaker peulvruchten te gebruiken, maar Meneer staat meestal niet te springen. Dit recept is ideaal om dat probleem te omzeilen. En als je net als ik bent, dan heb je allerlei kontjes en restjes kaas in de koelkast liggen, die hier perfect in kunnen worden weggewerkt.

Eenmaal op tafel verdwenen ze als sneeuw voor de zon en bleek dat 10 stuks te weinig was voor ons gezin. Ik heb het de week erna onmiddellijk weer gemaakt, maar dan iets meer. Kleine tip: hete chilisaus of barbecuesaus is er onweerstaanbaar bij…



Vegetarische saucijzenbroodjes met kikkererwten, kaas en pesto
recept voor 10 stuks

1 blik (400 gr) kikkererwten (afgespoeld en uitgelekt)
150 gr kaas (cheddar, Goudse kaas, harde geitenkaas, feta, etc), grof geraspt of in stukjes
50 gr gedroogde tomaten op olie + 1 el van de olie uit de pot
handvol verse basilicumblaadjes, in reepjes
2 el groene pesto
Zout naar smaak (en eventueel een lik scherpe mosterd?)

1 pak bladerdeeg uit de diepvries (10 vierkante velletjes deeg). Een slankere optie is de hartige taartdeegplakjes van Koopmans (diepvries) en ze hebben nu ook vierkantjes van pizzadeeg
geklutst ei om het deeg mee te bestrijken
1 el sesamzaadjes

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Prak de kikkererwten met een vork fijn in een kom. Een keukenmachine kan natuurlijk ook. Hak de andere ingredienten fijn en meng ze er door. Breng het op smaak met zout. Het moet geen glad gepureerd mengsel zijn! Er moet nog een beetje structuur inzitten, maar je kunt er wel gemakkelijk worstjes van maken. Verdeel de vulling in 10 worstjes.

Laat het bladerdeeg ontdooien en leg op elk plakje een worstje. Vouw het deeg eroverheen, maak een plakrandje met het geklutste ei en druk het broodje aan alle kanten dicht - de vulling zal er uitlopen als je de zijkanten open laat. Leg ze los van elkaar op een bakplaat - niet te dicht naast elkaar, want anders worden ze niet mooi knapperig. Maak een sneetje aan de bovenkant van het deeg om stoom te laten ontsnappen.

Bestrijk de broodjes met ei en strooi er wat sesamzaadjes over. Bak ze ongeveer 20-25 minuten of tot ze mooi bruin zijn. Serveer ze warm. Erg lekker met barbecuesaus of chilisaus!


4 opmerkingen:

Anna zei

Geweldig! hier is donderdag ´kliekjes´ dag. En ja hoor, alles aanwezig. Het mengsel staat al in de ijskast - met mosterd, leek me inderdaad lekker. Ben er zeker van dat dit vanavond met een pittig sausje erg lekker zal zijn.

Thanks, zoiets had ik echt zelf niet bedacht

Eerst Koken zei

Ik hoop dat het ook lekker was!

Janneke zei

Heerlijk! Een groot succes bij man en kinderen. Bij mij was wel de vulling er grotendeels uitgelopen. Dat krijg je kennelijk als je de kinderen de flapjes laat maken.

Eerst Koken zei

Leuk, Janneke! Bij mij is het er ook wel eens uitgelopen. Je moet ze inderdaad goed sluiten.