5 juni 2017

Indiase thoran van spitskool


Even opletten, jongens! Dit recept was een groot succes hier. Spitskool wordt met specerijen en limoenblaadjes gaar gebakken en aan het einde voeg je geraspte kokos toe. Die kokos doet het hem natuurlijk en de pan werd hier nog net niet uitgelikt.

Er is één obstakeltje… In India doen ze hier verse curryblaadjes in, maar die heb ik zelfs hier in het mondaine Almere-Buiten (ahum) nog nooit gezien. Het is lastig te vervangen, maar met limoenblaadjes en een laurierblad kom je een heel eind. Je kunt het trouwens niet vervangen met kerriepoeder, want daar heeft het dus niets mee te maken. Dat limoenblad koop je in een fatsoenlijk gesorteerde toko in de vriezer (hier zijn dat wel 100 blaadjes in een zak, maar je kunt het heel lang in je eigen vriezer bewaren). Ik denk niet dat je überhaupt de moeite hoeft te doen om uit te kijken naar stoffige, gedroogde blaadjes zonder smaak. Laat het hele recept dan maar zitten. Limoenblad is erg bepalend. Als je het gebruikt, weet je waarom – het heeft een sterke, frisse geur van … nou ja, limoen of citroen dus.

En wie nog niet bekend is met ghee; wanneer je toch in die toko staat, neem nou ook eens zo’n blik ghee mee. Als je vaker Indiaas kookt, kan je echt niet zonder. Het is geklaarde boter met een wat kazige smaak en geur. Neem wel echte ghee van roomboter. Ook in India kennen ze namaak-ghee (zeg maar margarine-ghee). Het goudgroene blik van Khanum is prima. Het is wel prijzig, maar je doet er lang mee en het is ook lang houdbaar in de koelkast.


Een thoran is een droog roerbakgerecht uit het Zuiden van India, waarbij de kool vooral niet te lang wordt gegaard. Klaar is klaar. Je hoeft het niet suf te stoven. Pittig is het ook, maar dat pas ik wel aan voor de kinderen. Een echte thoran bevat meerdere rode chilipepers + enkele groene, en ik doe eigenwijs met gewone sambal oelek. Werkt uitstekend. Ik heb het overigens ook gemaakt met snijbonen, wat lekker was, maar niet zo lekker als de kool.

Indiase thoran van kool
recept voor 3-4 personen als bijgerecht
nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml

2 el ghee of (kokos)olie
1 grote ui, gesnipperd
1 tl (zwarte) mosterdzaadjes
verse groene of rode peper, in ringetjes en naar smaak, of gewoon sambal oelek naar smaak
1 spitskool van ongeveer 1 kilo – ik gebruikte 850 gram schoongemaakte kool, geschaafd of in fijne reepjes
½ tl chilipoeder
1 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
80 gr geraspte (gedroogde) kokos
12 verse curryblaadjes óf 5 à 6 verse limoenblaadjes en een groot (vers) laurierblad
1 tl zout

Verhit de ghee in een grote (hapjes)pan en bak de ui eerst bruin. Voeg de mosterdzaadjes en chili of sambal toe en na een minuut ook de koolreepjes. Daarna voeg je alle andere ingrediënten toe, behalve de kokos. Laat dit zonder deksel gaar bakken en schep regelmatig om. Niet langer bakken dan nodig is. Als het geslonken is en net gaar, dan voeg je de kokos toe. Nog even mee laten bakken en serveren. De limoenblaadjes eet je trouwens niet, dus die kan je eruit halen.

Serveren met rijst, gebakken of gekookt ei, en een chutney.



2 opmerkingen:

Anoniem zei

Even laten weten dat ik regelmatig je recepten maak en dat een aantal aan mijn vaste repertoire zijn teogevoegd. Ik geniet van je blogs én je recepten! Ik mis overigens wel het ‘oordeel van kleine chef’, maar dat is misschien verdwenen omdat hij inmiddels niet zo klein meer is. Ik kijk elke week uit naar een nieuwe blog, dank!!

Hartelijke groet Miriam

Eerst Koken zei

Dank je Miriam! Leuk om te horen :)