Dit was bedoeld als lichte maaltijd, maar wanneer drie
kinderen eensgezind hun kont tegen de krib gooien en het weigeren te eten, zit
je met z’n tweeën toch tegen een erg riante maaltijd aan te kijken. En het was inderdaad
wel erg volwassen eten. Wij hebben zelf beslist gesmuld van deze gezonde
maaltijd, maar de kinderen liepen niet warm voor de lichtpittige Thaise kip met
citroengras en gember, welke je met wat dressing van limoensap in een
slablaadje rolde.
Wel een tip voor de pragmatische kok die zelf ergens
graag een draai aan geeft: ik ben ervan overtuigd dat alle ingrediënten in dit
gerecht een belangrijke taak hebben en dat niets kan worden weglaten of vervangen. Dus wijzigingen zijn voor eigen rekening :P
Thaise gehakte
kip
Recept voor 3 a 4 personen, als lichte maaltijd of lunch
Bron: BBC Good Food magazine oktober 2011
2 stengels citroengras, gebruik vooral het witte
gedeelte, de rest kan weg
4 limoenblaadjes (vers graag, beslist niet gedroogd, en de toko heeft ze mogelijk in de diepvries)
rode peper naar smaak, of vervang verse peper met wat
sambal oelek
3 tenen knoflook
2 a 3 cm verse gember
600 gr kipfilet
1 a 2 el neutrale olie, zoals zonnebloem- of arachideolie
1 el sesamolie
een goede snuf chilipoeder
40 ml vissaus
1 kleine rode, ui, fijn gesnipperd
3 el limoensap (1 grote of 2 kleine limoenen)
een handvol van elk: verse munt, basilicum en koriander –
allen grof gehakt
Om erbij te serveren:
2 a 3 kropjes mini-romainesla, de blaadjes losgehaald
1 komkommer
200 gr taugé
limoenpartjes en/of de dressing hieronder:
Dressing:
rasp en sap van 2 limoenen of 1 grote citroen
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel palmsuiker, eventueel bruine basterdsuiker
beetje sambal oelek
2 el ketjap manis
Maak de dressing door alles door elkaar te roeren en zet
dit apart.
Bereid de groente voor: snijd de komkommer in de lengte
doormidden en schraap de zaadlijst eruit met een lepel. Snijd hem dan dwars
door de helft en snijd dat in staafjes. Leg op een schaal met de taugé en
slablaadjes.
Maak dan de kip: hak het citroengras, limoenblaadjes, peper
of sambal, knoflook en gember samen tot een gesnipperd mengsel, bijna een
smurrie. Je kunt het ook vermalen tot een pasta in de keukenmachine, maar het
is maar een klein beetje.
Hak de kip met een groot mes fijn tot hele kleine
stukjes.
Verhit een wok of hapjespan en doe de gewone olie en sesamolie
erin. Voeg het citroengrasmengsel toe en roerbak dit kort. Voeg dan ook de kip
en chilipoeder toe en bak het enkele minuten op vrij hoog vuur tot het gaar is.
Bruin hoeft het niet te worden.
Voeg de vissaus toe en laat het nog enkele minuten op
laag vuur pruttelen. Doe de gesnipperde ui erbij en laat nog eens 1 minuut
bakken. Haal de pan dan van het vuur en voeg het limoensap en de kruiden toe.
Meng het goed en serveer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten