21 juni 2017

Thaise, gehakte kip in slablaadjes


Dit was bedoeld als lichte maaltijd, maar wanneer drie kinderen eensgezind hun kont tegen de krib gooien en het weigeren te eten, zit je met z’n tweeën toch tegen een erg riante maaltijd aan te kijken. En het was inderdaad wel erg volwassen eten. Wij hebben zelf beslist gesmuld van deze gezonde maaltijd, maar de kinderen liepen niet warm voor de lichtpittige Thaise kip met citroengras en gember, welke je met wat dressing van limoensap in een slablaadje rolde.

Wel een tip voor de pragmatische kok die zelf ergens graag een draai aan geeft: ik ben ervan overtuigd dat alle ingrediënten in dit gerecht een belangrijke taak hebben en dat niets kan worden weglaten of vervangen. Dus wijzigingen zijn voor eigen rekening :P


Thaise gehakte kip
Recept voor 3 a 4 personen, als lichte maaltijd of lunch
Bron: BBC Good Food magazine oktober 2011

2 stengels citroengras, gebruik vooral het witte gedeelte, de rest kan weg
4 limoenblaadjes (vers graag, beslist niet gedroogd, en de toko heeft ze mogelijk in de diepvries)
rode peper naar smaak, of vervang verse peper met wat sambal oelek
3 tenen knoflook
2 a 3 cm verse gember
600 gr kipfilet
1 a 2 el neutrale olie, zoals zonnebloem- of arachideolie
1 el sesamolie
een goede snuf chilipoeder
40 ml vissaus
1 kleine rode, ui, fijn gesnipperd
3 el limoensap (1 grote of 2 kleine limoenen)
een handvol van elk: verse munt, basilicum en koriander – allen grof gehakt

Om erbij te serveren:
2 a 3 kropjes mini-romainesla, de blaadjes losgehaald
1 komkommer
200 gr taugé
limoenpartjes en/of de dressing hieronder:

Dressing:
rasp en sap van 2 limoenen of 1 grote citroen
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel palmsuiker, eventueel bruine basterdsuiker
beetje sambal oelek
2 el ketjap manis

Maak de dressing door alles door elkaar te roeren en zet dit apart.

Bereid de groente voor: snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap de zaadlijst eruit met een lepel. Snijd hem dan dwars door de helft en snijd dat in staafjes. Leg op een schaal met de taugé en slablaadjes.

Maak dan de kip: hak het citroengras, limoenblaadjes, peper of sambal, knoflook en gember samen tot een gesnipperd mengsel, bijna een smurrie. Je kunt het ook vermalen tot een pasta in de keukenmachine, maar het is maar een klein beetje.
Hak de kip met een groot mes fijn tot hele kleine stukjes.
Verhit een wok of hapjespan en doe de gewone olie en sesamolie erin. Voeg het citroengrasmengsel toe en roerbak dit kort. Voeg dan ook de kip en chilipoeder toe en bak het enkele minuten op vrij hoog vuur tot het gaar is. Bruin hoeft het niet te worden.
Voeg de vissaus toe en laat het nog enkele minuten op laag vuur pruttelen. Doe de gesnipperde ui erbij en laat nog eens 1 minuut bakken. Haal de pan dan van het vuur en voeg het limoensap en de kruiden toe. Meng het goed en serveer.




Geen opmerkingen: