11 november 2018

Kaasgehaktballetjes (vegetarisch)



Worstjes of gehaktballetjes gemaakt van brood en kaas worden al heel lang gemaakt. In het Groot Vegetarisch Kookboek van Catenius van der Meijden uit 1912 wordt er bijvoorbeeld ook bruinbrood geprakt met kruiden en gekookt ei om ‘fopvlees’ te maken. Zonder kaas trouwens, maar laat dat nou net zo’n lekker korstje bakken. In Wales wisten ze dat wel. Daar maken ze al lange tijd soortgelijke worstjes, eerst uit armoede, omdat het simpelweg goedkoper was dan vlees, maar inmiddels wordt het gewaardeerd omdat het ook nog eens lekker is. Dit recept hieronder lijkt heel erg op die Glamorgan Sausages, die ik eerder blogde, maar ze zijn makkelijker. Deze prak of kneed je heel snel tot een deegje en het hoeft niet gepaneerd te worden. Ik heb er trouwens ook grotere ballen van gemaakt, maar die bevielen minder goed dan de kleintjes.


Kaasgehaktballetjes (vegetarisch)

150 gr bruin brood, gewoon met korst (ongeveer 5 sneetjes)
een sjalot of klein uitje, gesnipperd
een teen knoflook, gesnipperd
125 gram Goudse (vegetarische) kaas, geraspt (in ieder geval belegen, ouder kan ook)
3 eieren (M)
zout en peper
een handje verse kruiden, zoals peterselie of bieslook
een goede theelepel mosterd
een verkruimeld maggiblokje (de kubusjes zijn vegetarisch) of een likje Marmite (of wat Maggi uit een flesje, maar ik weet niet of er nog iemand is die dat gebruikt?)
olie of boter om te bakken

Bak de ui even kort op laag vuur tot het wat zachter is. Het hoeft niet bruin te worden. De knoflook voeg je in de laatste minuut toe. Snijd het brood in blokjes (gewoon met de korsten erbij). Voeg dan alles samen en prak of kneed dat tot een soort grof en nat ‘deegje’. Je moet er in ieder geval balletjes van kunnen rollen. Als het te droog is voeg je wat melk toe. Als het te nat is, kan er nog wat brood bij. Als je het nog even een half uurtje koud wegzet stijft het ook wat op en het brood neemt het vocht wat meer op.

Rol er walnootgrote balletjes van en bak ze rondom bruin in wat olie of boter in een koekenpan.



3 opmerkingen:

Stella zei

Hoi, Afgelopen week stond er een artikel in de Guardian (Food sectie) met als titel 'from offal to nettles: chefs on the best undersused items to try at home'. Maggi werd hier ook genoemd! Het is zo typisch Nederlands en je ziet het inderdaad veel minder vaak dan vroeger. Sommige cafées hebben het nog standaard op tafel staan. Maar het is inderdaad een goede smaaktoevoeger. Groet Nicolet

Eerst Koken zei

Ik heb het ook niet in huis! Wel die blokjes trouwens. Maar bedankt voor de leestip :)

Friteuse zei

Hoi, dit gerecht ziet er echt super lekker uit! Aankomend weekend maar eens proberen en kijken of het gaat lukken.