13 mei 2019

Surinaams broodje met eiZes broodjes? Dat bleek veel te weinig te zijn! De volgende keer verdubbel ik het recept wel. We vonden het allemaal erg lekker. De kinderen ook, hoewel ik bij hen erg karig was met de sambal. Ik geloof dat dat niet echt meer nodig is, maar toch… Wat betreft die sambal kan je meerdere kanten uit. Wat goed past is een Surinaamse sambal van Madame-Jeanette pepers. Bijvoorbeeld de Surinaamse sambal van het merk Spice It, dat bij de AH te koop is. Of de Roti Sambal Tomaat van het merk Lekker Bekkie. De sambal van Spice It is trouwens niet vegetarisch, want er zitten garnalen in. Wat wel vegetarisch is, maar wat veel mensen niet verwachten, is het Maggi blokje, en dan dus die kleine kubusjes, waarvan er twee in 1 omhulsel zitten. Je koopt ze ook gewoon bij de supermarkt.

De masala tenslotte is een Hindoestaanse kerrie. AH verkoopt zakjes van het merk Nandan, maar in de toko vind je meer soorten. Het kerriepoeder dat je overhoudt kan je trouwens ook eens proberen in recepten waar je anders gewone kerrie zou gebruiken. ‘Gewone’ kerrie bestaat namelijk niet. Het zijn allemaal mengsels die net even anders zijn. Deze masala’s passen daar gewoon tussen, hoewel er grote verschillen in de verschillende soorten kan zitten.

Het zuur van komkommer (zoetzuur eigenlijk) is er erg lekker bij. Echt zuur is het niet. Je maakt namelijk een vrij slap azijnmengsel met suiker. Maak het wel enkele uren van tevoren, zodat het goed op smaak komt.

Surinaams broodje met ei
Vegetarisch recept voor 6 broodjes

6 grote eieren
scheutje olie (bv zonnebloem- of arachide)
1 ui, gesnipperd (100 gr)
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 kleine, vierkante maggiblokjes
zwarte peper
1 miniblikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gram)
1 iets opgehoopte el Surinaamse masala (een kerriemengsel)
6 bruine of witte pistoletjes of andere puntjes
zuur van komkommer (recept hieronder)
sambal naar keuze

Maak eerst de komkommer volgens het recept hieronder en zet dat apart.

Kook de eieren in 10 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snijd ze in kwarten.

Fruit de ui in een kleine kookpan op laag vuur in een scheutje olie tot de ui zacht is. Voeg daarna de knoflook toe, samen met de verkruimelde maggiblokjes. Voeg ook de tomatenpuree en de kerrie toe en bak dit een minuut mee. Voeg dan 125 ml water toe. Laat dit even pruttelen. Als je het koud wilt eten, kan je het nu van het vuur halen en de stukken ei erin leggen en omscheppen. Als je het warm wilt eten, laat je de eieren erin opwarmen en serveer het direct. Maak het overigens niet te lang van tevoren. Warm of net afgekoeld is het het lekkerste. Beleg een broodje met een schep van het eimengsel, samen met wat sambal naar keuze en enkele plakjes komkommer.

Zoetzure komkommer

1 komkommer
150 ml azijn
75 gr suiker
150 ml water
beetje zout

Snijd de komkommer in plakjes. Doe ze in een schaal.
Verhit het water met de suiker in een pan. Kook het tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur, schenk de azijn erbij en laat het afkoelen. Giet het mengsel dan bij de komkommer. Zet dit afgedekt weg en laat het minimaal een paar uur staan, maar een dag of nacht is ook prima. Overigens is het azijnmengsel niet sterk genoeg om het te conserveren voor langere tijd, dus je moet het wel binnen enkele dagen opeten.


Geen opmerkingen: