29 mei 2019

Kaasbroodjes


Je ziet wel eens recepten waarin men een snel kaasbroodje maakt, maar dan wordt er gewoon een plak kaas in bladerdeeg gevouwen. Maar zo makkelijk kom je niet van me af. Nee, als je zelf zo’n lekker vers gebakken broodje met zachte kaasvulling wil maken, dan moet je eerder beginnen. Je maakt een gebonden kaassaus, welke je laat opstijven in de koelkast. Daarna snijd je het in repen en dat is dus de vulling van je broodje.

Wij hadden er sla bij als een soort excuus.

Nb. Op de foto zie je broodjes van bladerdeeg, maar ook van ‘hartige taartdeeg’, wat eerder een soort brooddeeg is. Dat brooddeeg is een stuk minder vet en dat vind ik lekkerder.

Kaasbroodjes
Recept voor 10 tot 12 stuks
Bron: Allerhande september 2017

50 g roomboter
50 g bloem
300 ml groentebouillon (van een half tablet)
150 gr geraspte, (vegetarische) oude kaas + iets extra om over het deeg te strooien
3 tl pittige mosterd
10 tot 12 plakjes bladerdeeg (de vierkantjes uit de diepvries – Hartige taartdeeg kan ook!)
1 ei, losgeklopt met een beetje water

Verder nodig: een cakeblik en bakpapier

Maak eerst de roux: smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe. Verwarm dit gedurende een minuut zodat de bloem iets kan garen. Voeg de bouillon in twee keer toe en roer met een garde tot je een gladde saus krijgt. Het zal snel binden. Voeg daarna de kaas en de mosterd toe en roer het door elkaar. Laat de kaas smelten en haal het dan van het vuur. Als het goed is heb je nu een dikke saus. Bekleed het cakeblik met bakpapier en schep de saus erin. Laat 1 uur afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Ontdooi het bladerdeeg op het bakpapier. De kaassaus is nu stijf geworden en je kunt het in plakken snijden. Verdeel de plak in 10 of 12 gelijke staafjes. Ik vind dat 10 stuks vrij grote stukken oplevert en het past maar net in een vierkantje deeg. Twaalf stuks is wat handiger om mee te werken. Maar ja, dan heb je een iets minder gevuld broodje. Keuzes, keuzes, keuzes… Hoe dan ook, leg op elk bladerdeegplakje een staafje kaas, kwast de randen in met wat losgeklopt ei en vouw het dicht. Druk ze ook met een vork nog goed dicht, want anders loopt de kaassaus er uit bij het bakken. Bestrijk de bovenkant van de broodjes ook met wat ei en kerf ze aan de bovenkant ook in met een scherp mes, zodat de stoom straks kan ontsnappen (anders scheuren ze alsnog). Bestrooi ze met wat extra geraspte kaas. Bak ze in de oven in ongeveer 25 minuten bruin en gaar.


Geen opmerkingen: