9 februari 2020

Zilveruitjes-chutneyIk ben er zo eentje die graag varieert met haar eten. Nooit eens hetzelfde eten, altijd weer even iets anders proberen. Dat vind ik fijn. Maar de kinderen niet altijd en al helemaal niet in het geval van boerenkoolstamppot. Die wensen ze graag ‘gewoon’. Gekookt met een scheutje azijn er op het laatst in. En ik ben wel bereid om daaraan toe te geven. Maar nu eet ik daar altijd piccalilly bij en in het kader van het experimenteren was dit recept toch leuk. En warempel, het was een prima tafelzuur bij de stamppot.

Het recept zelf was nogal opmerkelijk, want ‘men neme een pot zilveruitjes en daarvan pureer je de helft’. Soms moet je daar gewoon voor open staan. En het recept werkt inderdaad. Bovendien is het echt zo gepiept. Het staat nota bene in het magazine van de Plus supermarkt deze maand, dus daar komt u het mogelijk ook tegen, maar het past zo goed bij de stamppot dat ik het nu al wilde bloggen.


Zilveruitjes-chutney
Bron: Plus Boodschappen magazine februari 2020

1 pot zilveruitjes (met vocht!) – ik had een pot met een uitlekgewicht van 190 gram
4 el rozijnen
3 el bruine basterdsuiker
3 el ketchup
1 tl geraspte gember (of zeer fijn gehakt)
1 el kerriepoeder
zout naar smaak

Laat de pot met uitjes NIET uitlekken; je hebt de hele pot met vocht nodig. Haal de helft eruit en vermaal die helft in een keukenmachine of pureer de uitjes met een staafmixer. In het laatste geval gaat dat makkelijker met het vocht erbij.
Doe dan alles in een kleine kookpan (gepureerde uitjes en hele uitjes, met de rest erbij) en breng het aan de kook. Laat het 10 tot 15 minuten zacht koken totdat je een dikke saus hebt. Laat dit afkoelen.1 opmerking:

Unknown zei

Vanmiddag gemaakt, lekker. Jaren geleden maakte ik ook al zo'n saus maar dan met meer rozijnen. Was ook lekker.