In de grote Chinese supermarkt was het afgelopen week ongewoon
rustig. Ik was blijkbaar één van de weinigen die er naar binnen durfde. Ik kwam voor een nieuw voorraadje paneer, maar dacht
eraan om ook eens een blik jackfruit mee te nemen; het vezelige fruit dat op
dit moment zo populair is onder veganisten, omdat je er zulke lekkere
stoofpotten mee kunt maken. Zeggen ze. Maar jackfruit op water was niet te
vinden, er was alleen maar jackfruit op siroop en dat moet je dus niet hebben. Daarnaast stond wel
een blik met bananenbloesem. Nog voor ik kon denken ‘het moet toch niet gekker
worden’ zat het al in mijn mandje.
Eenmaal thuis zag ik dat ook dit product veel
wordt gebruikt door veganisten, maar dan om nepvis mee te maken. Als je de bloesem
doorsnijdt, zie je namelijk laagjes bloemblaadjes die wel wat doen denken aan
de lamellen van gegaarde vis. Je kunt de stukken bloem dus in een bierbeslag
onderdompelen en ze frituren als kibbeling. Of je maakt er een Vietnamese salade met pinda's en papaya van. Of… een Indiase droge curry met kokos. Dat laatste heb
ik gedaan en ik heb het gegeten, maar ik weet niet goed wat ik ervan vind. Aan de smaak ligt het niet, die heeft wel
iets weg van een milde artisjok uit blik en het doet echt niet denken aan
banaan. Het was eigenlijk best lekker. Maar ik had de bloemen blijkbaar eerst moeten schoonmaken, want ik vond
allerlei ‘graten’ – een soort naaldjes die tussen de bloemblaadjes zaten en die net iets te stevig waren om op te eten. Alleen
daarom al zou ik niet snel nog eens kopen. De bloemen zelf zagen er trouwens bijna buitenwerelds uit; romig en met een zachte structuur alsof het bij leven wel oogjes en tentakels had gehad en ooit had gezwommen. Ik geloof niet dat deze tekst kan worden gelezen als een grote aanbeveling, maar och, de echte 'daredevil' moet zelf maar eens zo'n blik meepakken...
Droge Indiase curry van bananenbloesem
bron: SBS
1 of 2 el olie
1/2 tl bruin mosterdzaad
1 middelgrote ui, in dunne, halve ringen
beetje chilivlokjes naar smaak
5 curryblaadjes (die ik verving met limoenblad uit de vriezer)
2 cm gember, fijn gehakt
½ tl kurkuma
1 blik bananenbloesem (uitlekgewicht 260 gr)
30 gr gedroogde kokos
50 - 75 ml kokosmelk (als je de
rest van de verpakking niet nodig hebt, kan je ipv een pak kokosmelk misschien ook iets zinnigs doen
met wat santen)
Laat de bloesem uitlekken en snijd het in potlood-dikke plakjes.
Verhit de olie in een (hapjes)pan op middelhoog vuur. Doe het mosterdzaad erbij
tot het gaat spetteren en voeg dan de uien, chilivlokjes, limoenblaadjes,
gember en kurkuma toe. Bak dit tot de uien bruin worden.
Doe dan de bananenbloesem erbij, samen met de geraspte
kokos en kokosmelk. Warm dit even door en serveer. Het is dus de bedoeling dat
het vrij droog blijft.
2 opmerkingen:
Jackfruit op water ook gewoon in de DEEN(en andere supermarkten), bio in Ekoplaza. Had dezelfde artisjok-ervaring, zal wel aan de inmaakvloeistof liggen...Beetje aangerommeld met ketjap en knoflook en was best leuk bij de nasi, niet krokant gebakken ofzo, ook niet gepulled. Zag soms ook dat je de harde stukken moet verwijderen, maar dan blijft er niet veel over en ze waren best te eten.
Ja, ik weet dat het nu ook gewoon bij de supermarkt ligt, maar ik dacht er toevallig in de Chinese supermarkt aan, en daar lag het gek genoeg niet.
Ik vind 'best te eten' niet klinken als een enorme aanrader? :D Waarschijnlijk een beetje hetzelfde als die bananenbloesem. Meneer Eerst Koken en een dochter vonden het trouwens heel erg lekker. Ik vond het 'best te eten'. :)
Een reactie posten