18 november 2020

Jjajangmyeon (Koreaanse noedels met zwarte bonensaus) met kimchi-pannenkoek


Overdrijven is ook een vak. Onze zoon, die voorheen op dit blog door het leven ging als Kleine Chef, maar inmiddels bijna twaalf is, kauwde laatst bij het eten van de jjanjang op een blokje pastinaak, terwijl hij dacht dat het aardappel was. Nou, Meneer en ik dachten eerst dat hij stikte en nu toch eens werd afgestraft omdat hij altijd zo snel eet. Meneer stond al klaar om de Heimlichmanoeuvre toe te passen. Het was al jaren niet meer nodig geweest, nadat een dochter probeerde een gekookt ei in zijn geheel door te slikken, maar ja, het blijven kinderen, he...? Gelukkig viel de schade mee. Al snel herpakte Kleine Chef zich en jammerde dat dit 'echt het goorste was wat hij ooit had gegeten'. Het sloeg op de pastinaak, niet op de saus, maar sindsdien staat dit gerecht bij ons bekend als "Ja janken".

Goed, geen pastinaak dan meer. Jammer, maar helaas. Maar nog wel jjajang! Want ik kwam erachter dat een hapje jjajang de volgende dag nog lekkerder is. Dus dat doe ik nu: van tevoren koken en de volgende dag bak ik er dan alleen nog die kimchi-pannenkoek bij.

Wat moet je dan wel qua groente? Nou, je kunt er eigenlijk van alles in kwijt. Het origineel maak je met wat buikspek en groentes, die dus mogen variëren, en aangezien ik het spek al heb weggelaten, mag je qua groente van mij doen wat je wil. Maar ik zou het houden bij wat knolgroentes of wortel en een koolsoort. Ik heb nu vrede bereikt aan tafel met de drie-eenheid wortel, aardappel en spitskool. 

Oh ja, wat betreft de naam: Jjajangbap is met rijst, Jjajangmyeon is met noedels, en het kan dus allebei prima.

De saus is gitzwart en dat komt door de Koreaanse zwarte bonenpasta. Die kocht ik in de grote Aziatische supermarkt hier in de stad, maar ik kan me voorstellen dat niet elke toko dit heeft. Kan je het vervangen met een Chinese zwarte bonensaus? Nou, misschien wel. Ik heb de Koreaanse en Chinese bonenpasta niet naast elkaar geproefd, maar ik ken ze wel allebei en ik meen dat er niet gek veel verschil in zit… De Koreaanse is misschien minder zout, maar dat kan natuurlijk ook aan het merk liggen. Ik gebruik deze van het merk Wang:


Jjajangmyeon (Koreaanse noedels met zwarte bonensaus)
Veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

1 grote ui, in parten
750 gr groente naar keuze (3 of 4 soorten is prima):
  - champignons, gehalveerd of in vieren 
  - spitskool of Chinese kool, in brede repen of stukjes gesneden 
  - courgette in blokjes
  - pastinaak of gewone wortel in blokjes 
  - geschilde, vaste aardappel, in kleine blokjes
olie om te bakken
130 gr Chunjang (Koreaanse zwarte bonenpasta)
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 cm verse gember, gesnipperd
1 el suiker
scheutje sesamolie
2 iets opgehoopte el maïzena
350 gr (dikke) noedels of rijst
Voor erbij: komkommer in julienne gesneden en eventueel kimchi-pannenkoek (recept hieronder).


Wat betreft de groente: snijd de groente niet groter dan dobbelsteentjes, anders wordt het te hompig. Ook niet kleiner, want dan wordt het zo frummelig.

Gebruik een grote wok of hapjespan waar een deksel op past: als je champignons gebruikt bak je die eerst bruin in wat olie, voeg daarna de ui en groente toe. Mogelijk moet daar dan weer wat olie bij. Bak de groente op vrij hoog vuur tot ze bruin beginnen te worden. Voeg op het laatst de knoflook en gember toe en bak het een minuut mee.

Maak dan wat ruimte in het midden van de pan en schep daar de bonenpasta in. Bak het een minuut mee en meng de pasta dan door de groente.  Voeg 500 ml water en de suiker toe en meng door elkaar. De groente zou nu redelijk goed onder water moeten staan. Leg er een deksel op en laat het zo’n tien minuten zacht koken. Proef de groente; als die gaar is, dan maak je een maïzenapapje van de maïzena en een scheutje water en voeg dat toe aan de saus. Laat de saus binden. Aan het einde voeg je een scheutje sesamolie toe aan de pan. (Ik had laatst geen sesamolie meer in de kast staan en ik deed er wat sesamzaad in. Niet authentiek, maar het werkte eigenlijk ook wel.)

Ondertussen kook je de rijst of noedels gaar. Serveer de saus op de noedels of rijst. Leg er wat komkommer op. En deze pannenkoek is er ook erg fijn bij:

Kimchi-pannenkoek:
recept voor 1 pannenkoek

ongeveer 200 gr kimchi, in kleine stukjes gesneden en met het vocht uit de verpakking erbij
½ tl suiker
100 gr bloem
125 ml water
plantaardige olie (niet te zuinig)

Dit is echt heel makkelijk: maak een beslagje van de bloem en het water en meng de rest erdoorheen. Nee, daar heb je geen ei voor nodig!

Verhit wat olie in een koekenpan en bak daarin 1 pannenkoek. Omdraaien als de onderkant bruin is en dan verder bakken. Snijd hem dan in punten en serveer bij de jjajang.



3 opmerkingen:

Unknown zei

Ik ben op zoek naar die zwarte bonen pasta! Die ik vroeg had is niet meer verkrijgbaar. Mag ik vragen in welke stad/ toko je deze gevonden hebt?

Eerst Koken zei

Jazeker, dat was Amazing Oriental in Almere Stad.

Unknown zei

Wat fijn! Dan moet ik daar eens heen. Ik begon het al heel erg te missen
Dankjewel!