Ik heb een andere Mexicaanse rijstschotel in het repertoire, die ik ook vrij vaak maak, maar ik wilde dit keer iets maken met gehakt. Vegetarisch gehakt wel te verstaan
en ik zag dat als een uitdaging. In het verleden is het niet altijd op een
liefdesverklaring van mij aan het gehakt uitgelopen. Maar, maar, maar… jongens.
Dit keer wel. Ik heb een nieuwe favoriet. Ik had ooit al eens de balletjes
uitgeprobeerd en die waren prima, maar ook het losse vega gehakt van The Blue
Butcher is meer dan uitstekend. Het ruikt lekker en smaakt goed. Het is ook lekker
genoeg om stukjes uit de koekenpan te snoepen en ik moest een dochter steeds
wegjagen bij de pan, want die stond er ook herhaaldelijk stukjes uit te jatten.
Dan weet je dat het wel goed zit met dat gehakt. Ik heb lange tijd geroepen dat
al dat vega gehakt alleen te eten was wanneer je er veel smaken aan toevoegde,
maar ik meen toch echt dat dit gehakt weinig nodig heeft.
Met een gerecht als dit eet je veganistisch zonder het
door te hebben. Die carnivoor die mee-eet? Die zal het niet weten.
En verder… ach, het is een no-nonsense husseltje voor
doordeweeks. Gewoon een simpel pannetje, hoor.
Vegetarische, Mexicaanse rijstschotel met gehakt
vegetarisch/veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
olijfolie
1 ui, grof gesnipperd
2 (punt)paprika’s, in reepjes
Ik had nog wat spitskool liggen, dus daar heb ik nog 300
gr van fijn gesneden. Doe maar wat; dit is perfect om een restje groente op te
maken (bv wortel, prei, pastinaak, een blik mais, zoete aardappel, etc…)
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 tl chili poeder (of iets anders heets, zoals sambal
oelek) naar smaak
1 el gemalen komijn
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
1/2 tl gemalen korianderzaad
140 gr geconcentreerde tomatenpuree (een ‘dubbel’ pakje)
300 gr (zilvervlies)rijst (geen snelkook, maar wel een rijst die in zo'n 15 minuten gaar kookt)
800 ml bouillon naar keuze
300 gr vegetarisch gehakt (ik had dus een verpakking van The Blue Butcher)
ook nodig: een grote hapjes- of braadpan met deksel
Bak de ui, paprika, groente en knoflook samen in de
hapjespan in wat olie gaar. Laat het deksel er eerst op om het
niet te droog te laten bakken; aan het einde kan het deksel er wel af.
Doe de specerijen in de pan, samen met de tomatenpuree.
Bak de tomatenpuree even een minuutje mee en voeg dan de ongekookte rijst en de
kokende bouillon toe. Meng het door elkaar, leg de deksel op de pan en laat het
weer aan de kook komen. Draai het vuur daarna laag en laat het zacht pruttelen
gedurende zo’n 13 a 15 minuten, of tot het meeste vocht is opgenomen. Proef dan
even of het gaar is, of dat er nog een scheutje water bij moet.
Bak ondertussen het gehakt in een andere pan rul en bruin
in wat olie. Bak er echt even wat bruine kantjes aan. Voeg het tenslotte aan de
rijst toe en serveer.
3 opmerkingen:
Gaan we maken! (ziet er ook lekker uit) Dit geldt dus eigenlijk voor any groenten, rijst en vegagehakt.
Ik doe vast iets niet goed met de rijst. Pas na 40 minuten was deze enigszins gaar. Wat doe ik verkeerd?
Nee, je doet niets verkeerd, Klaas! Maar er zijn inderdaad bruine rijstsoorten die wel 40 minuten moeten koken. Ik ga hier uit van (zilvervlies)rijst die in zo'n 15 minuten gaar kookt. En ik zal dat er nu ook direct bij zetten...!
Een reactie posten