Allemaal leuk en aardig, dat vegetarisch eten, maar die
uitgebakken spekjes, he…? Het schijnt dat veel mensen juist dát missen in hun
vegetarische dieet. Jammer genoeg zijn spekjes ook nog eens amper te vervangen
en toch zo lekker. Zo moet ik met enige smart bepaalde gerechten missen.
Bijvoorbeeld die goede, oude, super-ouderwetse broccolisalade, die zo populair
is in Amerika, en hier best ook wat meer bekendheid mag hebben. Niet omdat hij
zo gezond is, maar gewoon omdat hij lekker is. Maar ik vond een vegetarische
vervanger, die amandelen gebakken met sojasaus en gerookt paprikapoeder
gebruikt. En dat is ook erg fijn.
De broccoli eet je rauw. Voor wie dat niet gewend is: dat
gaat prima en het lijkt op koolsalade, maar je moet natuurlijk wel heel kleine
roosjes maken. Niemand wil op een stronk broccoli kauwen
Broccolisalade met rokerige amandelen
500 gr broccoli, in heel kleine roosjes (en niet gekookt
dus)
1 rode ui, in fijne, halve of kwart ringen
80 gr gedroogde cranberry’s of desnoods rozijnen
een handvol Parmezaanvlokken (met een dunschiller
gesneden van het stuk) of gebruik een vegetarische vervanger
dressing:
100 gr mayonaise
1½ el lekkere azijn (witte-wijnazijn of appelciderazijn
ofzo)
2 tl scherpe mosterd
1 tl suiker
1 teen knoflook, heel fijn gesnipperd
zout naar smaak
voor de amandelen:
Ik gebruikte 125 gr amandelen, gemengd met
pistachenootjes, maar je kunt ook alleen amandel gebruiken, of desnoods de
pistachenootjes vervangen met pompoenpitten
1,5 el zoute sojasaus (zoals Kikkoman)
½ tl maple syrup of honing
1/2 tl gerookte (en niets anders) paprikapoeder of meer
naar smaak
Begin met de noten: verwarm de oven voor op 160 graden
conventioneel (of 150 graden hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng de noten met de sojasaus, stroop/honing en paprikapoeder. Leg de noten op
de bakplaat en bak ze gedurende 10 minuten in de oven. De sojasaus droogt dan
wat op. Maar houdt ze in de gaten; ze kleuren snel, maar laat het niet gitzwart
worden!
Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Ze worden dan
ook weer wat knapperiger!
De rest is simpel: maak de dressing en meng die met de
salade-ingrediënten en de amandelen.
16 december 2020
Broccolisalade met rokerige amandelen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten