28 december 2010

SpekkoekMeneer Marsepein bekeek de ravage op het aanrecht eens goed, zag het recept liggen tussen alle schalen, pakjes kruiden en bloem en wist het wel: “Jij kan toch geen spekkoek maken, want daar ben je niet geduldig genoeg voor.” En het is niet helemaal gelogen, want bij de laatste laagjes begon ik inderdaad te sjoemelen met de hoeveelheid beslag per laagje, maar mooi dat mijn spekkoek wel gelukt was. De smaak was prima, de structuur was prima. En ik was behoorlijk trots, want ik had het zelf ook niet verwacht…

Mevrouw Mizz van http://www.mizzbaksels.nl/ bakt spekkoeken aan de lopende band en dat doet ze erg goed. En niet alleen de spekkoeken bakt ze goed, maar ze maakt er een marsepeinen laag op, wat ik een geweldig idee vind: eindelijk eens iets anders dan al die eeuwige vlaaien en slagroomtaarten op een verjaardag. Alleen wat zij er daarna allemaal mee doet om te versieren, dat kan ik niet. Onder meer omdat ik daar te ongeduldig voor ben… En daarom kan je ze dus ook bij haar halen.

Haar recept wilde ze wel met mij te delen, maar over het specerijenmengsel bleef ze vaag. Dat begrijp ik, want een echte kok geeft dat soort dingen nooit prijs. Een aanwijzing kreeg ik wel en daar moest ik het mee doen, dus dit is de Melange van Marsepein.

Nog 3 opmerkingen over het bakken:
·         De eiwitten worden niet apart stijf geklopt, zoals andere recepten dit wel voorschrijven. In de praktijk lijkt het namelijk niet veel uit te maken voor het eindresultaat.
·         Voor de specerijen pakte ik de theelepels niet afgestreken, en niet met een kop erop, maar iets ertussenin. Dat bleek juist te zijn.
·         En tenslotte, reken op anderhalf tot 2 uur werk en iets anders tussendoor doen is er niet bij.

Spekkoek
Voor een bakblik van ø 20 cm
Spekkoek is machtig, dus hier zijn veel stukjes van te snijden.
Ik gebruik afgestreken theelepels van 5 ml

350 gr roomboter, zacht, op kamertemperatuur
3 zakjes vanillesuiker
250 gr poedersuiker
9 eieren (M)
175 gr bloem
½ tl zout
3 el slagroom (of kokosmelk)
10 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
2 tl foelie(poeder)
1 tl anijspoeder
3 tl kruidnagelpoeder
3 tl kardemom
¼ tl witte peper

Gebruik een mixer of keukenmachine: Roer de boter los met de vanille- en poedersuiker, de room en het zout. Voeg al mixend één voor één eieren en beetjes bloem toe tot het is opgenomen in het beslag en ga zo door tot alles erin zit en het een mooi beslag is geworden.
Verdeel het beslag dan over 2 bakken. Aan een van de bakken voeg je al de specerijen toe: dit wordt de donkere laag van de koek.
Vet de bakvorm in met olie. Zet de grill van de oven aan. Het is een beetje inschatten hoe heet de grill moet zijn. Ik begon vrij heet, maar naarmate de taart hoger werd, schakelde ik hem terug. Kwestie van erbij blijven.
Als de grill heet is, de eerste laag in de vorm scheppen: begin met het donkere beslag en schep 2 opgehoopte eetlepels beslag in de vorm en strijk dit glad over de bodem. Deze eerste laag gaat lastiger dan alle volgende omdat de vorm nog niet heet is. Zet de vorm dan onder de grill en blijf erbij staan. Het ligt dus aan de hitte van de grill, maar het heeft zo’n 3 minuten nodig om te garen. De laag mag niet kleuren, maar zal wel wat opdrogen en je ziet het echt bakken. Het ziet er erg veel uit als een pannenkoek met een vrij droge bovenkant die je gaat omkeren. Haal de vorm dan uit de oven en giet de tweede (lichte) laag erop. Ook 2 eetlepels. De boter in het beslag zal nu snel smelten en je kan het beslag erg goed ronddraaien in de vorm zodat je een mooi gelijk laagje krijgt.
Ga zo door tot het beslag op is. Gebruik steeds dezelfde hoeveelheid beslag zodat alle laagjes even dik zijn. Als je bellen in de bovenste laag krijgt, kan je deze met een satéprikker doorprikken en weer vastplakken op de laag eronder.

Oordeel van de kleine chef: “Andere koek? Andere koek?” Wat betekent: mag ik hier nog meer van hebben??

2 opmerkingen:

Marian zei

Waw, Marsepein, dat je het hebt aangedurfd om spekkoek te maken... echt, dat vraagt toch wel moed! En het resultaat is echt heel mooi vind ik!

Marsepein zei

welnee joh. Je kan er rustig vanuit gaan dat als ik een taart kan maken, iedereen dat dan wel kan. Je moet wel geduld hebben. En nu ik een paar spekkoeken verder ben, erken ik dat het steeds beter wordt.