12 mei 2012

Wortelstoemp


‘Sateprikkers’ om 6 uur betekent bij ons thuis ‘EHBO-post’ om half 7, dus de kip die u op de foto ziet, moest het zonder stokjes doen. Met stokjes erin staat natuurlijk wel zo leuk aan tafel, dus als u wel kinderen heeft die het aankunnen en er verantwoordelijk mee om kunnen gaan, dan zou ik het zeker doen!

Maar het gaat eigenlijk niet om die kip. Naast die kip ligt namelijk een ontzettend lekker Belgisch stamppotje. Geen saaie prak van aardappel en wortel, maar eentje die met Belgische sjeu is opgefleurd met rozemarijn en kippenbouillon. En dan wordt het opeens interessant.

Meneer Marsepein was op reis en ik kookte voor twee dagen. De tweede dag bakte ik de andere helft van de stamppot even op in de koekenpan met wat roomboter en erbij kwam een plakje uitgebakken bacon. Beetje jus erbij en het was zowaar comfort food…

Wortelstoemp
voor 4 personen
bron: Lekker van bij ons – Geert van der Bruggen

1 kg geschilde, kruimige aardappels
600 gr geschrapte wortels (=ongeveer 1 bos)
2 sjalotten, gesnipperd
1 liter hete kippenbouillon
100 ml melk
roomboter
takje rozemarijn
peper

Snijd grote aardappels doormidden, maar laat kleintjes heel. Snijd de wortels in niet te kleine stukken.

Fruit de ui in een grote kookpan in wat boter. Als de ui glazig is, de wortels toevoegen en nog enkele minuten zachtjes bakken. Voeg daarna ook de aardappel toe, samen met de bouillon, rozemarijn en wat peper. Zout is niet nodig vanwege de bouillon. Laat dit rustig koken totdat de aardappels en wortel gaar zijn.

Giet het vocht af, haal de rozemarijn eruit en stamp de groente fijn.
Verwarm de melk en voeg dit met een klont(je) boter toe aan de stamppot. Goed mengen tot een luchtige en soepele stamppot.

Gemarineerde kip
voor 4 personen

4 kipfilets, in blokken

Marinade:
2 tl Dijon mosterd
4 el Worcestershire sauce
2 el bruine basterdsuiker
2 el ketchup
4 el citroensap
2 tenen knoflook uit de pers
1 el olijfolie

Laat de blokjes kip een aantal uur marineren in de koelkast. Verwarm wat olie in een koekenpan. Laat de kip wat uitlekken, maar bewaar de marinade. Bak de kip op middelhoog vuur aan alle kanten bruin. Voeg op het einde nog een flinke scheut marinade toe en laat dit even goed heet worden, omdat die rauwe kip erin heeft gelegen, maar laat het zeker niet droog koken. Wentel de kip in de saus en serveer.

Oordeel van het smaakpanel: een beetje zoet, goed op smaak, ja, dat gaat er wel in. Maar ik denk dat ze de gebakken versie van de tweede dag nog lekkerder vonden.


Geen opmerkingen: