6 juni 2012

Pesto van geroosterde bloemkool


Soms heeft een recept zijn naam niet mee. Goed, pesto klinkt altijd goed, maar van bloemkool?? Nu is het toch fijn dat de familie Marsepein dit wel even voor u wilde testen. Zo zijn we. En we kunnen opgelucht en met droge ogen zeggen dat deze pesto de moeite waard is. Een nadeel is dat het hele huis naar bloemkool stinkt (volgens meneer een nogal zwaarwegend nadeel), maar als alle kleine snaveltjes hier opengaan voor meer, dan is de opzet weer geslaagd.

De bloemkool wordt geroosterd en daar werd al eerder over geblogd. De smaak wordt er zachter en wat nootachtig van. Bovendien raakt de groente wat vocht kwijt, zodat de pesto niet een soort slush puppy wordt, zoals je misschien zou verwachten.  De smaak van de bloemkool is zelfs niet eens zo sterk aanwezig door de sterkere smaken van knoflook en peterselie. Dit klinkt nog steeds alsof ik excuses aan het maken ben, maar feit is dat we dit zeker nog eens zullen maken. Er is gewoon niets mis met deze pesto!

Het is geen snel recept voor doordeweeks, maar de bloemkool kan wel de avond van tevoren worden geroosterd. Daarna is het een fluitje van een cent.


Pesto van geroosterde bloemkool
bron: gebaseerd op een recept van Stacey Snacks
recept is voldoende voor 500-600 gram pasta


1 kleine bloemkool
zout, peper en olijfolie
75 gr amandelen (met vlies kan)
1 grote teen knoflook, of 2 kleintjes
30 gr peterselie, alleen de blaadjes
2 el kappertjes
75 gr pecorino
Verwarm de oven op 175 graden (155 graden hetelucht).
Snijd de bloemkool in grote stukken of snijd hem gewoon als een brood in dikke plakken van 2 cm. Leg deze op een bakplaat (met bakpapier) in een enkele laag. Smeer ze aan alle kanten ruim in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Zet de bloemkool 1 uur lang in de oven.
Meng de bloemkool met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine tot een pesto. Het hoeft niet helemaal glad te zijn. Voeg daarna olijfolie toe voor de smaak. Het is een te grote hoeveelheid pesto om met olie smeuig te maken (althans, het stuitte mij tegen de borst om zoveel olie toe te voegen, maar als u die bezwaren niet kent, dan heb ik niets gezegd), dus voeg wat toe voor de smaak en bewaar wat kookwater van de pasta om de saus iets dunner te maken.
Kook er pasta bij en serveer met extra pecorino of parmezaan.
Oordeel van het smaakpanel: onze kinderen houden wel van stevige smaken en zijn gek op rauwe knoflook. Deze houden we erin.
1 opmerking:

bewonderaars zei

Marsepein, mijn bewondering voor de leuke en originele schrijfwijze
wij genieten er steeds weer opnieuw van, zoals deze pesto,verrukkelijk.