22 juli 2012

Bananenijs met één ingrediënt


Keukenscheikunde is soms zo mooi dat je er wel uren naar zou kunnen kijken. Eiwitten die worden opgeblazen tot stijve wolken, vlees dat bruin wordt, bessensiroop die onbedoeld geleert in de fles (die had ik kunnen zien aankomen!)... En dan nu ook: bananenijs met slechts 1 ingrediënt: bananen. Romig en schepbaar, maar ook mager en zonder toegevoegde suiker. Daar komt bij dat je er geen ijsmachine voor nodig hebt, maar wel een stevige keukenmachine. Klinkt goed?

Als je bevroren bananen pureert, worden ze omgetoverd tot een mooi glad, schepbaar, zacht ijs, dat zowaar aan roomijs doet denken. De kinderen zijn er hier gek op en het is eindelijk een ijsje dat je echt zonder schuldgevoel kan geven. IJs van een custardbasis is uiteraard nog lekkerder, maar ook vetter en calorierijker en daarmee is dit bananenijs lang zo slecht nog niet. Zeker niet met wat een verse fruitsalade erbij.Hoe maak je het?

·         Gebruik rijpe bananen; de bananen met (beginnende) bruine plekken op de schil zijn precies goed. Gebruik 1 banaan per persoon. Voor mijn keukenmachine maalt een hoeveelheid van minimaal twee of drie bananen het beste, want met slechts één banaan krijgt het mes er niet goed grip op. Snijd de banaan in plakjes en leg deze uitgespreid op een bord of in een bak in de vriezer. Je kunt er eventueel een diepvrieszakje of iets dergelijks onder leggen, zodat de plakjes straks makkelijk van het bord te pakken zijn, want ze vriezen waarschijnlijk een beetje vast.

·         Laat de banaanplakjes in een paar uur volledig bevriezen.

·         Doe de bevroren banaan in een keukenmachine met sikkelmes. Een blender zal niet werken, omdat je de bevroren banaan niet in een maalstroom kan krijgen. Maal de bananen nu helemaal fijn. O ja, en houd je machine goed vast; hierom moeten het dus plakjes zijn. Feitelijk kan je de banaan ook in zijn geheel invriezen, maar de machine zal al moeite genoeg hebben met de plakjes. Het is zwaar werk en het duurt even voordat de machine er snippers van heeft gehakt, maar op een gegeven moment zal de losse massa zich opeens omzetten in een koude bal van schepbaar ijs. Dan is het klaar.

·         Het malen moet niet langer dan één a twee minuten duren; als het langer duurt, begint het te ontdooien en wordt het babyvoer, en dat is eten van een heel andere orde!

·         Het ijs kan direct geserveerd worden. Het is nu zeer schepbaar. Een soort stevig soft ice. Weer terug in de vriezer kan ook, voor een uurtje of langer, maar als je het weer helemaal bevriest, zal het wel even op adem moeten komen voor het gegeten kan worden, omdat het anders te hard wordt.

·         Werk snel en houd alles zo koud mogelijk. Als je het direct wilt serveren is het wellicht praktisch om de schaaltjes ook vooraf in de vriezer te zetten.

·         Ik maakte verschillende soorten. Op de foto staat ook de variant met cacaopoeder: ik deed een eetlepel cacaopoeder per banaan erbij. Andere mogelijke toevoegingen zijn chocoladestukjes, gehakte noten, geraspte kokos of zelfs een lepel pindakaas of amandelpasta.


2 opmerkingen:

Jinta zei

Grappig ik neem dit altijd als milkshake. Plakjes banaan in de vriezer, er uit en malen met een heel klein beetje melk en dan lekker drinken met rietje :-)
Het smaakt ook heel romig.

Jinta zei

Oh ja, vergeet ik te zeggen: ik maak milkshake ook met bevroren aardbeien hmmmmm :-)))