30 juli 2012

Pasta met parmezaansaus, courgette, entrecote en rucolapesto


Wanneer krijgen kinderen eigenlijk door dat de kip op hun bord dezelfde is als dat kippetje op de boerderij? Aan mij ligt het niet, want ik doe daar niet moeilijk over. Ik leg wel even uit dat het lapje vlees een ‘toktok’ is, en die gehaktbal komt van een ‘boeoeoeoe’… Jawel, dat moet en dat is zeker niet pijnlijk voor hun tere zieltjes. Lachende varkens op het zakje van de slager zijn belachelijk; als je vlees eet, moet je ook erkennen dat het beest geslacht is. En het kon daar vast niet om lachen. Je hoeft niet in tranen boven je bord te hangen, maar een beetje respect voor je eten mag best.

Maar goed, ik wacht het moment dus af dat ze het doorhebben en vraag me af of ze op slag vegetariër zullen worden (geen punt). Op een middag aaiden ze ’s middags namelijk nog de vleeskoeien op het landgoed van Almere en ’s avonds schreeuwden ze alle drie om het laatste stukje entrecote. Tja…Oh, wat een leuke apps zijn er tegenwoordig voor je telefoon! :) Dit zijn 'getekende' foto's.

De pesto maakte ik zelf van wat restjes noten die nog op het aanrecht lagen, maar een enkele soort kan natuurlijk ook. Het aandeel van de noten is erg groot in deze pesto, zodat het een stevige saus met stukjes wordt.

Pasta met parmezaansaus, courgette, entrecote en rucolapesto
recept voor 300 gram pasta

1 courgette, ongeveer 350 gr
1 teen knoflook, gesnipperd
olijfolie
200 ml crème fraiche
zout en peper
100 gr parmezaan

300 gr pasta
3 ons entrecote, aan 1 stuk

voor de pesto:
70 gr noten (walnoten, amandel of pijnboompitten, of een mengsel hiervan)
1 teen knoflook
40 gr parmezaan, geraspt
30 gr rucola
scheut olijfolie


Voor de pesto worden alle ingrediënten, behalve de olie, in de keukenmachine vermalen. Het hoeft geen gladde saus te worden, je mag er nog best in kunnen herkennen wat erin zit. Voeg daarna zoveel olie toe als nodig is om het tot een smeuïge saus te mengen. Het zal niet zoveel nodig hebben.

Snijd de courgette in kleine blokjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de courgette en knoflook. Als de courgette gaar is, wordt de crème fraiche en parmezaan toegevoegd en zachtjes verwarmd, totdat de kaas gesmolten is.

Ondertussen de pasta gaar koken.

Laat ook een (grill)pan gloeiend heet worden en doe er wat olie in, of smeer het vlees in met wat olie als je de grillpan gebruikt. Bak het vlees snel en niet te lang. Afhankelijk van de dikte van het vlees heb je aan 1,5 tot 2 minuten per kant genoeg. Haal het vlees daarna uit de pan en snijd het in plakjes. Schep een beetje pesto in de pan en wentel het vlees erin rond, zodat het bedekt raakt met een laagje.

Voeg de courgettesaus toe aan de pasta en serveer met de entrecote. Schep de resterende pesto op het vlees.

Oordeel van het smaakpanel: Er valt hier dus nog veel uit te leggen. Ze vonden het in ieder geval lekker.
1 opmerking:

Eerst Koken zei

Thank you! :)