16 augustus 2012

Mary Berry’s Devonshire Scones


Wat is het toch met die scones? Zonder toevoegingen is het maar een saai koekje (of is het toch eerder een broodje?), maar met clotted cream en jam is het precies goed. Licht zoet, niet te luchtig en een ideale drager voor andere smaken.

De meeste recepten voor scones lijken sterk op elkaar, maar ik vond toch twee verschillende: ik maakte de scones van Jamie Oliver (uit “Jamie’s Great Britain”) en die van Mary Berry. Jamie gebruikt een keer zoveel roomboter als Mary en vervolgens slechts een scheutje melk. Mary gebruikt dus matig boter en veel melk, en dat geeft een veel natter deeg. Ik vond Jamie’s deeg te droog en te kruimelig. Van mij mag een scone wel wat meer op een luchtig broodje lijken.


Overigens, en ik wist dat dus niet, las ik dat de gemiddelde Brit niet ‘skoon’ (/ˈskn/)zegt, maar ‘skon’ (/ˈskɒn/). In Amerika mag je wel weer over ‘skoons’ praten.

Mary Berry’s Devonshire Scones
Bron: My Kitchen Table: 100 Cakes and Bakes - Mary Berry
recept voor ongeveer 10 scones

450g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder, niet afgestreken, niet met een kop erop, maar iets ertussenin!
75 gr koude roomboter
50 gr suiker
2 eieren (L)
ongeveer 225 ml melk

Voor erbij:
aardbeien- of frambozenjam, of vers fruit
clotted cream, maar bij gebrek daaraan is mascarpone of gewoon geklopte slagroom ook geen straf

Clotted Cream


Verwarm de oven voor op 220 graden (195 graden hetelucht).

Doe de bloem en het bakpoeder in een kom. Voeg de boter er in stukjes aan toe en meng de boter er met je vingers doorheen tot het zeer kleine stukjes zijn. Meng de suiker erbij.

Klop de eieren los en voeg melk toe tot je in totaal 300 ml hebt. Voeg dit met beetjes toe aan de bloem, maar je moet een beetje overhouden. Ik hield zelf nog zo’n 100 ml over. Meng het vlug tot een plakkerig, maar hanteerbaar deeg. Kneed het niet te lang; daar wordt het deeg taai van.

Rol het deeg dan uit tot een dikke plak van 2 cm en steek er met een vormpje van 5 of 7 cm scones uit. Rol het restant weer opnieuw uit en steek daar ook weer scones uit.

Leg ze op een ingevette bakplaat of bakpapier. Bestrijk de bovenkanten met het overgebleven melkmengsel en bak de scones 10 tot 15 minuten tot ze goed gerezen en bruin zijn. Laat ze afkoelen.

Serveer ze zo vers mogelijk met room en fruit.Als je een dag later nog met overgebleven scones zit (geeft niets, kan gebeuren), breek ze dan in stukjes en meng ze licht met geklopte slagroom en een schep aardbeien(puree) voor een snel toetje.

Oordeel van het smaakpanel: O nee! Ze lusten geen clotted cream! Where did I go wrong??
4 opmerkingen:

Nell Nijssen zei

Zoveel recepten voor scones! Ik bak ze zelf altijd met karnemelk bijvoorbeeld. Die van Mary lijken mij ook veel lekkerder dan van Jamie. Veel te vet ...;-(

Marsepein zei

Ja, karnemelk wilde ik ook nog proberen!Lijkt me erg lekker.

Gerry zei

Heb je gezien dat er weer een nieuwe British Bakeoff begonnen is? Volgens mij op dinsdag met herhaling in het weekend. Kan ook woensdag zijn. Gr, Gerry

Marsepein zei

Ja, ik zag het inderdaad, maar ik kom ernstig tijd tekort.... dank je! :)