24 januari 2011

Crostata


Afgelopen week constateerde ik dat mijn supermarkt niet veel te bieden heeft op het gebied van jams. Er was niet meer keuze dan de top 5 van Nederland: aardbei, kersen, frambozen, viervruchten en abrikozen. Ze hadden wel een kruisbessenjam die me erg aansprak, maar ja, dat doet het weer niet mooi op de foto. Moet je daar ook al op gaan letten…
Binnenkort maar eens zoeken naar lekkere vijgen-, pruimen- of rabarberjam, want de taart is het waard om in het vaste repertoire te staan. Het is in een oogwenk gemaakt en is zelfs uit de voorraadkast te maken in tijden van nood.

Het is van oorsprong een Italiaanse taart uit de losse pols, type rustiek en ambachtelijk. Hij bestaat in vele varianten en kan worden gevuld met room en vers fruit of, zoals hier, met een jam. Een jam met veel stukjes geeft de taart wat houvast, maar een gelei is niet geschikt, omdat dat te dun wordt. Dit recept is vrij naar een variant van David Lebovitz  (http://www.davidlebovitz.com/2008/07/jam-tart/), maar ik ben het niet eens met zijn taartgrootte; ik kreeg dit deeg echt niet naar tevredenheid in een vorm van 24 cm en heb alles opnieuw in een springvorm van 18 cm uitgeduwd.

Eet de taart wel op dezelfde dag op. Na een dag wordt alles wat zompiger; nog steeds niet vies, maar je kan het dan niet meer aan, zeg, je nieuwe schoonouders serveren.


Crostata (Jamtaart)
Voor een bakvorm van 18 cm

100 gr roomboter op kamertemperatuur
100 gr suiker
1 groot ei + 1 eidooier
200 gr bloem
70 gr fijne polenta
½ tl zout
2 tl bakpoeder
½ pot lekkere jam
2 el suiker om te bestrooien


Klop de boter en suiker samen en voeg dan het ei en de eidooier toe. Meng in een andere kom de bloem, polenta, zout en bakpoeder en kneed dit dan in beetjes bij het botermengsel. Het wordt een vrij plakkerig deeg, maar het moet wel tot een bal zijn te vormen.
Pak er dan 1/3 vanaf, rol dit tot een dikke worst en verpak het in folie. Rol ook het resterende deeg in folie en leg allebei in de koelkast. Om het te kunnen uitduwen in de vorm moet het deeg weer opstijven. Door het kneden wordt de boter warm en krijg je van dat onhandelbare plakdeeg.
Als het deeg wat koeler is duw je de grote bal deeg uit in de vorm. Maak een bodem en iets opstaande randen; het moet straks een flinke centimeter jam kunnen bevatten.
Strijk dan ongeveer een halve pot jam uit over de bodem.
Van de deegworst plakjes snijden zo dik als een koekje. Verdeel deze over de jam en laat ze een beetje overlappen. Bestrooi met suiker.
Bak de taart ongeveer 25 minuten in een conventionele oven op 180 graden (een hetelucht oven moet gemiddeld 20 graden lager staan!)


Oordeel van de kleine chef: zonder aarzelen schuift hij aan. Hoe weet hij nou zo zeker dat er geen pastinaak in zat? Hoe zien die kinderen dat??

1 opmerking:

Sonja zei

ja daar hebben die kleine chefs een neus voor. Hier weten ze ook precies wanneer het de moeite is op de keuken in te komen en wanneer ze zich die moeite kunnen besparen :)