14 januari 2011

Galettes Bretonnes

Oftewel pannenkoeken van boekweitmeel…


Een Franse crêpe van gewone bloem is bedoeld om met een zoet beleg te eten en galettes zijn ervoor om hartige zaken te dragen. Het boekweitmeel (nu eens een meel dat gewoon te koop is in de supermarkt bij de pakken Koopmans) heeft een aparte smaak dat ik lastig te omschrijven vind. Ik zou bijna ‘medicinaal’ zeggen, maar dat klinkt weer zo negatief. Bitter? Gronderig? Het zijn niet de woorden waarmee ik iemand die er onbekend mee is over de streep ga trekken. Maar de kleine chef eet het hier ook, en als híj het lust…

De galette wordt in een galettière of koekenpan gebakken. De ongebakken bovenkant wordt direct belegd en de pannenkoek wordt dus ook niet omgedraaid. Vlak voor het serveren worden de zijkanten iets naar binnen geslagen, zodat je een vierkante koek krijgt. Dit is blijkbaar een handigheidje, want zo vloeiend ging dat hier niet. Gebruik 2 spatels: een zet je op de pannenkoek waar hij moet dubbelvouwen en met de ander klap je hem om. De galette mag een beetje knapperig zijn, dus dan breek je hem gewoon een beetje op het randje.  Het helpt ook om er niet teveel vulling op te scheppen…Een standaardrecept in Frankrijk is de galette complète, waarbij de pannenkoek wordt belegd met een plak ham, een ei (rauw dus en gebakken op de galette) en geraspte gruyère. Vast niet verkeerd, maar ik zocht iets anders en we hebben de volgende recepten uitgeprobeerd:

Galettebeslag
voor ongeveer 8 galettes

250 gr boekweitmeel
zout
2 eieren
½ liter koud water
40 gr gesmolten boter

Klop van alle ingrediënten een beslag. De boter stolt weer in het beslag en geeft “klontjes”, maar dit maakt niet uit voor het bakken. Ik heb het beslag zowel 2 uur laten rusten (volgens recept) en ik heb het ook direct gebruikt om te bakken, maar ik kon niet echt een noemenswaardig verschil ontdekken. Oh ja, en ik had eerst veel te veel beslag gemaakt:Galette met champignons en stilton
Voor 4 pannenkoeken

10 gr porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
½ tl gedroogde rozemarijn of een takje verse, gehakt
1 tl tijm
olie om te bakken
400 gr champignons, in dunne plakjes
150 gr stilton (of ev zachte geitenkaas)

Week de porcini een half uur in heet water en snijd ze daarna in kleine stukjes. Mochten er nog harde stukjes bijzitten, gooi die dan weg.
Fruit de ui en knoflook in een koekenpan voor een paar minuten. Voeg dan champignons, porcini en kruiden toe en bak dit tot de champignons bruin zijn.

In een andere grote koekenpan een beetje boter verhitten en hierin 1 pannenkoek maken. De pannenkoek moet dun zijn, dus draai de pan goed om hem mooi uit te laten vloeien (ik gebruik na de eerste pannenkoek liever gewoon geen vet meer in de pan, want dan kan je het beslag zo mooi rond laten lopen). Beleg direct met ¼ van het champignonmengsel + ¼ van de stilton (in stukjes). Laat de galette garen, de kaas moet net gaan smelten. Vouw de kanten dan naar iets binnen zodat je een vierkant krijgt en laat voorzichtig op een bord glijden.

Galettes Parmesanes (foto boven)
Per galette:
2 plakken parmaham
een handje Parmezaanse kaas

In een grote koekenpan een beetje boter verhitten en hierin 1 pannenkoek maken. De pannenkoek moet dun zijn, dus draai de pan goed om hem mooi uit te laten vloeien. Beleg direct met de ham en kaas. Laat de galette garen, de kaas moet gesmolten zijn. Vouw de kanten dan naar iets binnen zodat je een vierkant krijgt en laat voorzichtig op een bord glijden.

Galettes met walnoten en roquefort
Per galette:
Klein handje walnoten, grof gehakt
Wat stukjes roquefort

Voor de bereiding, zie Galettes Parmesanes


Andere mogelijkheden?
Geitenkaas/walnoten
Ei/ham/spek en gare plakjes aardappel
Gerookte zalm/crème fraiche/basilicum en citroenrasp
Gegaarde savooiekool in reepjes/aardappelschijfjes/kaas
Tonijn uit blik/zwarte olijven/bieslook/tomaatblokjes en kaas
Ham/boursin

Oordeel van de kleine chef: hij krijgt zijn laatste kies en alles doet pijn, maar hij wilde wel wat pannenkoek zonder beleg eten.

Geen opmerkingen: