28 augustus 2012

Risotto met tomaat en rozemarijn


Met risotto kan je alle kanten op, maar de lekkerste zijn toch de simpelste, waar niet teveel aan is toegevoegd. Dit is er zo eentje: geruststellend romig, subtiel en mooi van kleur. Met een stoofpotje van zachte blokken rundvlees in wijn en tomaat ernaast wordt het comfort food, met een stukje gebakken vis erop is het puur zomers, maar wij aten het met wat gebakken plakken halloumi erbij. Gewoon, omdat ik te moe was om nog naar de visboer te fietsen… Maar een stuk kabeljauw had mij het lekkerste geleken!

Risotto met tomaat en rozemarijn
Ik maak dit voor 2 volwassenen en 3 peuters:

1 ui, gesnipperd
olijfolie
300 gr risottorijst
120 ml rode wijn
1 blik tomaatstukjes (400 ml)
1 liter hete groente- of kippenbouillon
1 takje verse rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
75 gr parmezaan, geraspt
eventueel klontje roomboter·        Fruit de ui in wat olie ongeveer 10 minuten op zacht vuur zonder het laten kleuren.
·        Voeg de tomaatstukjes en rozemarijn toe en laat dit enkele minuten zachtjes bakken.
·        Draai het vuur hoger en doe de rijst in de pan. Laat de rijst even meebakken zodat het door en door heet wordt. Giet de wijn erbij en schep door.
·        Zodra de wijn in de rijst bijna is opgenomen, een scheut hete bouillon toevoegen.
·        Blijf bouillon met scheutjes toevoegen zodra de vorige scheut is opgenomen en blijf vooral roeren! Veel roeren maakt de risotto romig. Dit duurt bij elkaar 18 tot 20 minuten en de rijst is dan al dente: zacht, maar nog wel stevig. Je hebt waarschijnlijk niet alle bouillon nodig.
·       Goede risotto blijft op het bord niet liggen waar het is neergelegd: het vloeit uit. Het mag geen vaste klont zijn, maar het is ook geen pap. Wel is het vrij nat. Er mag aan het einde van de kooktijd dus nog flink wat vocht in de pan zitten. Hoeveel? Tja, dat is toch een kwestie van uitproberen. In ieder geval zal het toevoegen van de kaas helpen bij het romige karakter van de rijst. Voeg de parmezaan toe, roer door, draai het vuur uit en laat de rijst nog even staan. Een Italiaan zal op dit moment ook een klont boter toevoegen, maar ik laat het zelf altijd achterwege voor doordeweekse maaltijden. Ik doe al genoeg om dik te worden en ik mis het niet echt.
·        Nu moet de risotto precies goed van consistentie zijn: romig en “lopend”. Direct serveren; risotto kan je niet bewaren of opwarmen. Serveer met wat extra geraspte parmezaan.

Oordeel van het smaakpanel: zoals altijd wordt risotto hoog gewaardeerd.


1 opmerking:

Nell Nijssen zei

rsiotto is heerlijk, maar ik maak het bij voorkeur niet als ik te moe ben. Wordt nooit iets bij mij