22 september 2012

Foodblog Event - Preitaart met gruyere


Het foodblogevent. Altijd fijn, want je wilt met iets fatsoenlijks op de proppen komen en het is leuk om dat te bedenken. Maar och, wat een ellende was het hier… Ik had een foodblog-block ofzo en kon maar niet beslissen wat het moest worden en bovendien was de eerste taart deze maand niet te eten. Jawel, dat gebeurt hier ook. Zelfs met 276 recepten op dit blog komen er heel soms nog oneetbare zaken uit mijn keuken.

Enfin, moedeloos zette ik mij aan deze preitaart. Tegelijkertijd werd er een lasagne gemaakt, want ergens vermoedde mijn brein dat een preitaart waarschijnlijk ook een fiasco zou worden. Maar hij kwam prachtig uit de oven en belangrijker nog, het was heerlijk! Het uiige van de prei en het pittige van de gruyere, bijeen gehouden door room en melk. Tegen het vettige van de vulling wilde ik een magere korst: brood. Maar dan wel met walnoten, tijm en een beetje kaas. Met kant-en-klare plakjes hartige taartdeeg moet het ook goed lukken, maar met bladerdeeg zou het een erg machtige hap worden.


Het Event wordt deze maand georganiseerd door Ianna van Beginspiration.

Preitaart met gruyere
Voor een grote vlaaivorm van 30 cm

Deeg:
400 gr bloem
2 tl tijm
50 gr geraspte parmezaan
50 gr gehakte walnoten
scheut olijfolie
3 tl zout
1 zakje gedroogde gist of een half blokje verse gist (20 gr)
lauw water

Vulling:
3 stuks prei (schoongemaakt heb je zo’n 600 tot 700 gram nodig)
klontje roomboter
1 el verse tijm of 2 tl gedroogd
200 gr geraspte gruyere
3 grote eieren (L) of 4 kleine (M)
150 ml melk
150 ml slagroom
zwarte peper (zout heb je naar mijn mening niet nodig naast die gruyere)


Maak een brooddeeg van alle ingrediënten en gebruik zoveel water als nodig is om een soepel deeg te kneden. Laat dit 1 uur afgedekt rijzen.

Ondertussen de prei in de lengte doormidden snijden, en dan de helften nogmaals in de lengte doormidden. Snijd de stukken daarna in reepjes. Was de prei.

Smelt de boter in een koekenpan en smoor de prei en tijm op laag vuur, met een deksel erop, in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Laat dit afkoelen.

Verwarm de oven voor op 190 graden (170 graden hetelucht).

Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer een halve centimeter dik en leg dit in een iets ingevette vorm. Ik gebruik graag een lage vlaaivorm. Prik de bodem met een vork in. Als je gaatjes krijgt van de gehakte walnoten, maak die dan wel weer dicht. Werk de rand mooi af en strooi de helft van de gruyere op de bodem.

Laat de prei heel goed uitlekken en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Het vocht zou de broodbodem nat maken en nat brood is vreselijk… Verdeel de prei over de kaas. Strooi daarna de andere helft van de kaas over de prei.

Klop de eieren los met de melk, room en peper. Giet dit op de prei en kaas. Bak de taart in ongeveer 40 minuten af of totdat het taart mooi bruin begint te worden. Als je de taart niet direct aansnijdt, haal hem dan wel uit de vorm, anders wordt het brood nat.

Oordeel van het smaakpanel: ze kozen voor de lasagna. Nou ja, die is ook wel erg lekker.



2 opmerkingen:

Nell zei

Hartige taart met bladerdeeg maak ik eigenlijk nooit. Veel te machtig. Ik vind dit brooddeeg ook een slim idee eigenlijk. tyassol 149

Caroline Brouwer zei

Je taart ziet er heerlijk uit en de bodem lijkt me ook erg lekker!