17 juni 2013

Linzenkoekjes Tikka Masala


Weet je wat lekker is in een worteltaart? Garam masala. Het Indiase mengsel van onder andere kaneel, korianderpoeder, komijn, anijs, gember is kruidig en wordt in principe vooral gebruikt voor hartige recepten, maar probeer het ook eens als vervanging van kaneel, en wanneer het kruidig mag zijn. Snuffel wel even goed aan het poeder, want er zijn veel verschillende varianten en er zijn ‘zoetere’ en kruidigere soorten. Ik nam laatst een pot uit London mee, waar ik in de supermarkt kon kiezen uit meerdere soorten, zelfs binnen één merk dat mildere en hetere mengsels maakt.

Maar dan nu iets hartigs, daar is het tenslotte voor bedoeld. Deze vegetarische koekjes zijn verrassend stevig en vullend. De saus is geurig en romig en ik was er zeker mee in mijn nopjes. Er hadden misschien iets meer specerijen in gekund, maar dit is het originele recept. Ik nam een milde soort mee uit London, maar voor dit recept mag het wel wat pittiger zijn. De hoeveelheid saus heb ik wel aangepast, want ik was uiteraard benauwd dat er niet genoeg zou zijn, maar er was zat. Meer dan zat. Veel te veel eigenlijk. Ik heb toch de ruime hoeveelheid aangehouden, want te weinig saus is maar ellendig.

Linzenkoekjes Tikka Masala
recept voor 4 personen
bron: Food52 website

Voor de linzenkoekjes:
250 gr gedroogde linzen
½ ui, gesnipperd
1 el geraspte verse gember
1 el verse koriander, gehakt
2 tl garam masala
50 gr bloem
1 ei (L)
1 tl zout

Voor de saus:
1 ui, gesnipperd
400 ml passata (tomatensaus)
180 ml slagroom
180 ml yoghurt
1 tl kaneel, 1 tl kurkuma en 1 flinke el gehakt verse koriander
zonnebloem- of arachideolie


De koekjes:
Kook de linzen en uisnippers in ruim water en op laag vuur gaar (in ongeveer een half uur). Voeg aan het einde wat zout toe. Giet ze af en pureer ze in een keukenmachine als ze nog warm zijn. Ze zijn dan beter te verwerken.

Voeg de andere ingredienten voor de koekjes toe en meng het goed. Breng op smaak met zout en peper. Laat het dan enkele minuten staan zodat het meel vocht kan opnemen en probeer er dan balletjes van te draaien. Het is een vrij slap deeg, maar je moet er makkelijk balletjes van kunnen vormen. Voeg desnoods nog iets bloem toe. Maak 8 balletjes en druk ze plat tot dikke koekjes.

Bak de koekjes in olie in een koekepan bruin.

De saus:

Fruit de ui ondertussen in een hapjes- of braadpan tot het zacht is. Voeg alle andere saus-ingredienten toe,  meng het door en laat het zachtjes 10 minuten sudderen. Pureer het dan met een blender of staafmixer tot een gladde saus.

Serveer de koekjes met rijst en de saus.

Oordeel van het smaakpanel: de meningen zijn verdeeld en niet perse lyrisch. Het koekje vinden de kinderen wel okee, maar de saus wantrouwen ze. Ten onrechte. Die likte ik persoonlijk nog uit de pan.




2 opmerkingen:

Anoniem zei

Há, deze wil ik wel eens proberen! Maakt het voor het resultaat nog uit welke soort linzen (rood, groen, anders) je neemt?

Lia

Eerst Koken zei

Hoi Lia,

Ik denk dat je elke soort linzen kan gebruiken.

Succes!