26 augustus 2013

Speltcrackers


Is dit wel een recept? Je mengt bloem en water, rolt het uit en bakt het. Klaar! Maar dan heb je wel zelfgemaakte crackers met een zelfgekozen smaakje.

We hebben hier overigens ook een crackerrecept met iets meer ingrediënten – knäckebröd - ook leuk om eens te maken.

Speltcrackers
voor twee bakplaten

300 gr speltbloem + extra om uit te rollen
160 – 170 ml koud water
½ tl tot 1 tl zout (hangt er ook vanaf hoeveel zout je nog als topping wilt gebruiken)
toppings: grof zout, peper, chilivlokken, fenegriek, etc

Dus… meng de bloem met het water en zout tot een soepel deeg. Rol het op een ingevette bakplaat (er is voldoende deeg voor twee normale bakplaten) uit tot zeer dun. Dikke crackers zijn een aanslag op je tanden.  Je kunt het proberen met bakpapier, maar vet dit wel in. Het uitrollen wordt dan wel moeilijker. Meneer Eerst Koken vroeg me waarom ik het niet door de pastamachine haalde, wat bij nader inzien een briljant idee was. Dat ga ik de volgende keer beslist doen.

Verwarm de oven voor op 175 graden (155 graden hetelucht).

Prik het deeg met een vork veelvuldig in. Je kunt ze nu al in stukken snijden, of na het bakken de grote plak breken. Bestrijk het met wat (olijf)olie en kies een topping. Ik vond grof zout en peper erg fijn, maar chilivlokken en zout was ook goed.

Bak de crackers bruin en knapperig in ongeveer 25 minuten, maar houdt ze aan het einde goed in de gaten.

 
 Achteraan liggen de crackers met chilivlokken. Die lagen iets langer in de oven.



 

Geen opmerkingen: