Pyttipanna is geen verfijnd gerecht! Zo, dat hebben we
alvast gezegd. Maar kinderen vinden het lekker, je kunt er van alles in kwijt,
want alleen de aardappels zijn standaard, en je kan het voor volwassenen
opleuken met een uienjam of mosterdroom (eventueel met mierikswortel).
Het
is een Zweeds gerecht en wordt veel gebruikt voor restjesverwerking. Er kunnen
allerlei soorten vlees in worden verwerkt, zoals een runderlapje van de vorige
dag, of overgebleven karbonades, of zelfs een stuk zalm en het behelst niet
meer dan een pan gebakken aardappels met blokjes vlees. Maar het is Zweeds
erfgoed en alleen daarom al leuk.
De
dagen ervoor was ik in touw geweest met een recept voor 12-uurs-stoofvlees, dat in
werkelijkheid drie dagen in beslag nam, maar het stond inderdaad 12 uur in de
oven, op 80 graden. Toen ik het er hoopvol uithaalde bleek het niet zozeer
mislukt te zijn, maar het was zeker niet draadjesvlees dat spontaan uit elkaar
moest vallen. Het was eetbaar, maar nog wel zo stevig als, zeg maar, een
karbonade. Nu had ik niet drie dagen voor niets gesloofd en precies voor dit
soort mislukkingen moet pyttipanna zijn uitgevonden: opbakken en mixen! En dan
is het opeens heerlijk herfstig eten, met een gebakken eitje erop waarvan de
zachte dooier langzaam langs de aardappelblokjes loopt…
Pyttipanna met mosterdsaus en een eitje
recept
voor 4 personen
olie
om te bakken
900
gr geschilde vaste aardappels in kleine blokjes
500
gr (gaar) vlees in kleine blokjes: een restje stoofvlees, karbonade, kip, een
stuk chorizo, salami of ham, schouderfiletlapje, gerookte kip, plakjes bockworst uit
pot of blik, casselerrib, stuk beenham, stukje salami, etc. (nb de combi
stoofvlees met blokjes chorizo is een aanrader!
1
ui, gesnipperd
Voor
erbij zijn een paar dingen mogelijk:
Voor
een slanke saus roer je naar smaak een kommetje
volle yoghurt om met een lepel grove mosterd, een lepel mayonaise, zout en
peper – deze had ik op de foto
Maar
een saus van slagroom is luxe - bijvoorbeeld mosterdroom:
2
dl slagroom
1
tl mierikswortel (potje)
2
el (grove) mosterd
zout
en peper
- Klop de slagroom stijf en voeg daar al kloppend mosterd en mierikswortel aan toe. Breng op smaak met zout en peper.
Als
je tijd hebt is uienjam
altijd fijn:
2
rode uien, in halve ringen
1
el olie
2
el balsamicoazijn
4
el suiker
- Fruit de uiringen in wat olie tot ze zacht zijn (10 minuten). Voeg de azijn en suiker toe en laat dit nog een paar minuten koken om het vocht te laten verdampen. Zet het daarna opzij.
Verder
is een zacht gebakken ei een
must! In Zweden is een eierdop met een rauwe dooier erin (bovenop de pytt) heel normaal, maar dat gaat me te ver.
Een handje rucola op
het bord erdoorheen gemengd geeft het een iets serieuzer gezicht.
En
dan voor de ‘pytt’ zelf: bak de aardappelblokjes met geduld in wat olie in een
ruime koekenpan gaar en iets bruin (echt bruin zal een vaste aardappel niet snel
worden). Dit duurt wel 20 minuten, maar je kunt het iets versnellen door de
blokjes heel kort (3 minuten) even voor te koken. En desnoods koop je 2 pakken
kant en klare aardappelblokjes om te bakken… Dit is geen recept dat daar
moeilijk over doet.
Ondertussen
wordt de ui in een andere pan gefruit. Voeg na tien minuten de gare blokjes vlees toe
en bak dit op. Voeg uiteindelijk alles samen en breng op smaak met zout en
peper.
Oordeel
van het smaakpanel: de kinderen vinden het een fijne combinatie en eten eerst het
ei op, maar dan toch ook het vlees en de aardappels, en Kleine Chef schept,
zoals meestal, nog eens twee keer op.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten