Pepernoten met donkere basterdsuiker. Ze horen eigenlijk iets lichter te zijn.
Sinterklaas
stapte aan wal in Almere Haven. Ik hees mijn bijna 5-jarige zoon (19 kilo) zo ver als ik kon
omhoog en liet hem over de mensenmassa heenkijken. Ik zag weinig, maar er
bewoog wel een stuk mijter ergens in de verte. “Kijk, daar! Sinterklaas’
mijter! Zie je hem?” Kleine Chef zag hem. Met zijn mond open en wriemelend met
zijn voeten, omdat hij perse zijn nieuwe kaplaarzen aan wilde, die bij nader
inzien nog zeker 5 centimeter te groot bleken, en zodra hij boven de grond
hing, dreigden zijn laarzen uit te vallen. Meneer probeerde naast me om de tweeling
tegelijkertijd op te tillen, wat niet gemakkelijk was. Maar ze zagen hem, en
toen de toeschouwers een sinterklaasliedje begonnen te zingen, schoten er bij
mij spontaan tranen in mijn ogen. Wat krakerig zong ik mee. Ja, tegenwoordig
word ik wat emotioneel van het besef dat ik een onderdeel ben van een lange
keten van mensen met tradities en gewoontes, en dat ik dat nu net zo hard weer
doorgeef aan míjn kinderen, zoals hun ouders, grootouders en overgrootouders
dat ook deden.
Toen
alles wat rustiger werd en wij op ons gemak boerenkaas waren gaan kopen,
stuiten we opeens op een werkeloos Pietje dat ons enthousiast pepernoten kwam
uitdelen. Kleine Chef nam ze dankbaar aan, dochter Zus gaf de term ‘hamsteren’ nieuwe
betekenis door er tien tegelijkertijd in haar wangen te proppen, en dochter Zo was
te beduusd om ook maar iets te doen. Die hebben we onder onze arm weer meegenomen.
Maar
goed, pepernoten dus, en dan graag die ouderwetse, want de kinderen kregen
uiteraard kruidnootjes van Piet. Niets mis mee, maar ik ben hier even op de
nostalgische toer. De ouderwetse pepernoot is eigenlijk een klein stukje
taaitaai, welke alleen wordt gekruid met anijszaad. Ook gebruik je geen gewone
tarwebloem, maar roggebloem, wat natuurlijk weer eens niet bij de gewone
supermarkt te koop is. Kijk daarvoor even bij een natuurwinkel of een boerenmarkt.
Het
recept was een probleempje, want ik gebruikte die uit het boek ‘De
Banketbakker’ van Cees Holtkamp, en dat werd dus NIETS. Ik geloof niet dat het
echt aan mij lag, want er leek geen fluit aan, maar het recept klopte gewoon niet.
Het was veel te droog en werd echt geen deeg. Maar onze Cees - ik heb hem hoog
zitten - kan het toch niet fout hebben? Ik heb dus verder geëxperimenteerd en
ik ben eruit: smelt de suiker samen met de honing, zodat je meer vocht hebt.
Afgezien van deze tip is de rest van het recept van Cees. En als iemand anders de missing link heeft, laat het dan even weten?
De enige echte Hollandse
pepernoot
bron:
De Banketbakker van Cees Holtkamp
150
gr vloeibare honing
100
gr lichtbruine basterdsuiker (de pepernoten op de foto zijn gemaakt met donkere basterdsuiker en zijn dus wat donkerder)
300
gr roggebloem
mespunt
zout
12
gr anijszaad, gemalen (kijk of je het kan afmeten aan het potje waarin je het
koopt - vast zo'n 20 gram, en anders is het een eetlepel met een kleine kop erop)
10
gr bakpoeder, gezeefd (dat zijn ongeveer 3 afgestreken kleine theelepels)
25 gr water
25 gr water
Doe
de honing en de suiker in een pan en verwarm dit samen tot 90 graden. Zorg dat
de suiker goed smelt, maar verhit het niet teveel. Haal de pan van het vuur en
roer de roggebloem erdoor. Laat het deeg wat afkoelen.
Voeg
zout, anijszaad, water en bakpoeder toe. Kneed het deeg door. Als het iets te
droog lijkt kan je nog een klein beetje water of honing toevoegen. Laat het afgedekt een
dag rusten op kamertemperatuur.
Verwarm
de oven voor op 180 graden.
Het
originele recept zegt dat je je handen met wat zonnebloemolie kan insmeren om er
dan kleine balletjes van te draaien, maar ik sneed de bal deeg in plakken en daarna in hompjes, en wentelde deze daarna
nog even in iets zonnebloemolie. Leg de balletjes of stukjes in een springvorm en dus niet op een
bakplaat, want dan krijgen de pepernoten teveel directe hitte en verbranden ze.
Ze mogen tegen elkaar aan liggen. Bak ze ongeveer 20 minuten.
NB - Anijszaad is heel erg lekker, maar met gewone speculaaskruiden krijg je ook een prima pepernoot.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten