1 januari 2014

Drie salades voor een rustige start


 

Allereerst wens ik jullie allemaal een goed en gezond tweeduizendveertien!

En dan... Ach ja, januari. Louterend, mager, kaal en guur, ontnuchterend zelfs, weer teruggeworpen tot een basisniveau. We moeten het weer doen met een saai regime van gewoon brood zonder spijs en nootjes, standaard voer, en een schaaltje dubbelvla als hoogtepunt van de dag. Nou ja, we wíllen het toch ook? Een beetje vasten na al die uitspattingen, weer even bijkomen van de gekte? En wat is een boterham met kaas dan toch lekker… Oh, wacht even, u had goede voornemens? Iets met anti-tarwe, superfoods en voedselzandlopers? Want u moest nodig iets doen aan die ‘broodbuik’?

Sterkte alvast... Mogen peulvruchten dan nog wel? Want in januari valt een ordinaire, koude rauwkost toch wel kil op de maag. Ik heb dan nog wel iets om het jaar gematigd te beginnen.
 

Salade met zoete aardappel, kikkererwten en feta
(foto hierboven en onder)
 
Bak hapgrote stukjes geschilde zoete aardappel opgematigd vuur in een beetje olie gaar en een beetje bruin. Ze kunnen eventueel eerst drie minuten worden gekookt, maar alleen bakken lukt ook wel. Laat het afkoelen in een kom en voeg er aan toe: een beetje verkruimelde feta, peterselie, kikkererwten, zeer fijne ringetjes prei, scheut azijn en eventueel nog een beetje olie  (je kan misschien zonder), enkele geroosterde walnoten en vergeet het zout niet.

 
Bimi met hummusdressing en geroosterd amandelschaafsel
(1e foto boven)

Kook de bimi (een soort fijne broccolisteeltjes) heel kort om te garen. Verdun zelfgemaakte of gekochte hummus (kant-en-klare hummus heeft erg veel olie!) met water om een dressing te maken en rooster wat amandelschaafsel in een pan met een drupje olie erin.
 
Eerst Koken’s favoriete pittige rauwkost

De Plus supermarkt heeft zakjes gesneden rauwkost, waarvan er eentje mijn voorkeur heeft: de Pittige Rauwkost, met onder andere prei voor het ‘hete’ uiensmaakje en rozijnen voor het zoetje. Samen met een romige (magere) saus hoor je mij oprecht niet klagen over de lunch en het avondeten. Ik vind hem heerlijk. Maar ja, zelf maken is wel flink goedkoper.

250 gr witte kool
1/2 komkommer
1 kleine prei (150 gr)
1 rode paprika
100 gr zoetzure zilveruitjes (pot)
100 gr rozijnen

Na de groente schoongemaakt te hebben, druk ik alles (behalve de zilveruitjes en rozijnen uiteraard) binnen 1 minuut door de shredder van de keukenmachine en meng ik alles in een grote slakom. Ik heb nog wel eens de kool door de plaat met de schaaf gehaald en de komkommer en paprika apart op de julienne-plaat, maar inmiddels kijk ik niet meer zo nauw en ik schaaf alles. Meng de uitjes en rozijnen erbij en dek het af. Je houdt het in ieder geval drie dagen goed in de koelkast (zonder dressing erbij!). Ik ben tevreden met een zeer slanke dressing van alleen een milde yoghurt (Arla Biologisch bevalt goed), vermengd met zout en peper. Een snufje ras el hanout erin zou kunnen.

Tenslotte nog een aanrader uit een recente Elle Eten: zelfgemaakte zoetzure groente voor in rauwkost salades: snijd 3 gewone wortels, of 1 a 2 koolrabi’s, of een andere stevige groente in lange, dunne strookjes en kook ze enkele minuten (ze moeten nog net rauw aandoen en flink wat bite hebben) in een mengsel van 200 ml lichtgekleurde azijn, 2 el suiker, 1 laurierblad, 5 peperkorrels en 10 korianderzaadjes (of gewoon een theelepel poeder). Zet het een dag of nacht weg en gebruik de groente daarna in een salade met andere groenten. Het azijnmengsel wordt verder niet gebruikt.



 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ook weer een goed begin van je blog!
Ik ga de zoete aardappelsalade en zoetzure groente proberen!

Eerst Koken zei

Dank je wel!