In
het ziekenhuis zijn de maaltijden soms de enige lichtpuntjes van de dag, en
leef je van eetmoment tot eetmoment, omdat er verder toch niets te beleven is. Maar
helaas loopt het af en toe op een teleurstelling uit. Ik herinner me van een
paar jaar geleden nog een slavink-achtig rolletje van rosbiefplakjes, welke als
een gevilde, rauwe muis op een boterham lag opgebaard. Nu heb ik al een vrij
nauwkeurig geheugen voor eten, maar die muis vergeet ik waarschijnlijk nooit
meer.
Als
moeder van een patiënt kreeg ik afgelopen maand ook allerlei happen geserveerd in
het ziekenhuis en at ik zwijgzaam, naast het bed van Kleine Chef, nasi zonder
sambal, bananenvla en andijviestamppot (doe dat toch gewoon niet in zo’n
gaarkeuken… die arme andijvie). En ook een beker bruine bonensoep. Eerlijk gezegd
heb ik wel eens slechter gegeten. Bijvoorbeeld de dag erna toen ik nog eens
bruine bonensoep in een emmertje haalde bij de Hema om thuis op te warmen. Ik
eet werkelijk nooit kant-en-klaar, maar nood breekt wetten. Nou, ik kreeg
spijt, want behalve smakeloos, was de soep zo zout dat ik de rest van de avond
aan de kraan hing.
Dat
kan beter, jongens. Zo bijvoorbeeld:
Bruine bonensoep met
salami
voor
zeker 6 flinke kommen soep
een
goede scheut olie
1
grote ui, gesnipperd
1
prei, in de lengte in vieren en daarna in reepjes
2
stengels bleekselderij, in de lengte gehalveerd en daarna in reepjes
150
gr salami, in kleine blokjes, van twee dikke plakken van de vleeswarenafdeling,
of een stuk van een worstje
1
liter kippenbouillon (van 1,5 bouillontablet, wat dus eigenlijk voor 750 ml is.
Als je op zout wilt letten, lukt het waarschijnlijk ook wel met 1 blokje!)
1
groot blik/pot bruine bonen, uitgelekt (uitlekgewicht 460-500 gr)
een
handje gehakte peterselie
1
volle tl oregano
een
klein takje rozemarijn of 1 tl gedroogd (Staat
er ook een laurier in de tuin? Doe daar dan ook maar een vers blaadje van als
je er toch staat voor de rozemarijn)
1
blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gr)
Verhit
de olie in een grote pan en doe de ui, prei, bleekselderij en salami erbij. Laat het even kort
bakken en laat het daarna op laag vuur en afgedekt met een deksel 10 minuten
rustig fruiten.
Voeg
daarna alle andere ingrediënten toe. Laat dit nog eens rustig 20 minuten
pruttelen. Haal dan het takje rozemarijn en de laurier eruit en pureer de soep KORT
met een staafmixer. Het idee is dat de helft van de soep gepureerd is en de andere
helft nog met stukjes.
Voeg
desnoods water toe wanneer je het te dik vindt, maar het mag een redelijk dikke
soep zijn.
Oordeel
van het smaakpanel: de kinderen kennen de helende werking van een goede kom
soep nog niet en weten hem daarom ook niet op waarde te schatten. Dat komt vast
nog wel. Ooit.
4 opmerkingen:
Hoop dat kleine chef weer thuis en gezond is!
Verder herkenbaar verhaal en inspirerend recept bruine bonensoep met salami. Het is nog koud genoeg, ga ik proberen.
Goed idee voor die pot bruine bonen die al lang in de kast staat.
Volgende week ga ik een paar dagen ziekenhuiseten meemaken, daar kijk ik echt niet naar uit. Bovendien houdt ik niet van de hollandse pot = aardappelen, groenten, vlees en stamppotten al helemaal niet. Normaal eet ik alleen vlees, vis, ei of kip met groentes die niet gekookt zijn maar meestal combinaties uit de oven met kruiden.
O jee Lot, sterkte voor volgende week. Vooral qua gezondheid!
ziet er super lekker uit!
Een reactie posten