De
weespermop… zo simpel, maar tegelijkertijd zo lekker: een knapperig
suikerkorstje van buiten en zacht spijs van binnen. Meer dan amandelen, suiker
en een beetje ei zit er trouwens niet in. De amandelspijs kun je zelf maken,
maar ik ga hier uit van kant-en-klaar.
Weespermoppen
Recept
voor ongeveer 12 stuks
300
gr amandelspijs (kant-en-klaar)
1
eierdooier (L) – het eiwit wordt niet gebruikt (en wat moet je doen met zo'n eiwit?)
snufje
zout
eventueel
een beetje zeer fijn geraspte citroenschil (van een biologische citroen, en hier staat waarom)
een
paar eetlepels kristalsuiker
Verwarm
de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht).
Snijd
de spijs in stukjes en meng er de eierdooier, zout en eventueel de citroenschil
goed doorheen. Vorm er een worst van, van zo’n drie centimeter dik. Snijd hier
dikke plakken van (ongeveer twee centimeter dik). Wentel de plakjes door wat
suiker. Druk er met je duim een deukje in. Leg ze op bakpapier op een bakplaat.
Bak
ze in ongeveer tien minuten af in de oven. De randjes moeten dan net een bruin kleurtje
krijgen. De onderkant zal bruiner zijn (dat zie je hier op de foto).
Ze
doen het ook leuk bij een dessert trouwens:
Hangop met
mandarijnensaus en weespermoppen
Serveer
de koekjes met hangop (gekocht of gemaakt) of Griekse yoghurt en een
mandarijnensaus. Je kunt de saus maken zoals ik ooit een recept voor ‘tova’
schreef, of je maakt het met aardappelzetmeel (recept hieronder). Het is
allebei eigenlijk vrij simpel:
Mandarijnensaus
200
ml mandarijnensap
50
gr suiker
ruim
½ el aardappelmeel
eventueel
kneepje citroensap
eventueel
een scheutje sinaasappelikeur
Verwarm
het sap, behalve een flinke scheut, samen met de suiker in een pan. Roer het
aardappelzetmeel los met het achtergehouden sap en roer het goed glad. Voeg het
dan toe aan het warme sap en roer tot het gebonden is. Breng het eventueel op
smaak met wat citroensap en/of likeur. Laat het afkoelen.
Vond je dit bericht leuk? Deel het dan aub op Facebook of Twitter via de knoppen hieronder!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten