6 oktober 2014

Bonenballetjes in pitabroodjes


Met een knipoog naar falafel. Hoewel falafel veel steviger is. Deze balletjes doen meer aan kroketten denken: knapperig korstje en een zachte binnenkant. De salami maakt het net even wat pittiger, maar wie het vegetarisch wil houden, kan het misschien vervangen voor vegetarische spekjes, of klein gesneden geroosterde paprika uit een pot? Nou ja, en doe daar een warm pitabroodje en een knoflooksaus bij en ik ben best tevreden.


Bonenballetjes in pitabroodjes
Recept voor 2 a 3 personen

1 groot blik witte reuzebonen of cannellinibonen (uitlekgewicht ongeveer 400 gr)
100 gr geraspte pecorino of parmezaan
handje gehakte peterselie
mespunt nootmuskaat
100 gr salami, in hele kleine blokjes
2 eieren (L)
50 gr paneermeel, beschuiten, of gedroogd en vermalen witbrood + nog eens 50 gram om de balletjes in te wentelen
olie om te bakken

Verder nodig:
pitabroodjes
sla
knoflooksaus:  hak 2 tenen knoflook tot pulp met behulp van een theelepeltje zout erop. Voeg mayonaise of yoghurt toe in een verhouding naar eigen inzicht (ik doe vooral yoghurt (zo’n 200 ml) en een flinke lik mayo voor het lekker), en verse peterselie of eventueel gedroogde Italiaanse kruiden.

Prak de bonen fijn en vermeng ze met de andere ingrediënten. Van het paneermeel meng je dus 50 gram door de bonenpuree. Vorm balletjes van de bonenpuree (ter grootte van een walnoot) en wentel die door de andere 50 gram paneermeel. Bak ze daarna in wat olie gaar en knapperig.

Geen opmerkingen: