27 oktober 2014

Pompoen volkoren pannenkoekjes


Mooi, we hebben een nieuw favoriet recept om een teveel aan pompoen weg te werken en het komt in de vorm van warme, kruidige, dikke pannenkoekjes – American Style. Deze zou je echt even moeten proberen.

In het recept noem ik baking soda, terwijl we hier in Nederland eerder bakpoeder zouden gebruiken. Feitelijk is het hetzelfde, maar bakpoeder bevat ook nog een zure component. Baking soda heeft namelijk een zure tegenhanger nodig om te werken. In dit recept is dat de karnemelk, maar het kan van alles zijn, zelfs honing werkt goed. Nu bestaan onze zakjes bakpoeder uit datzelfde baking soda, plus citroenzuur of wijnsteenzuur, wat die zure component is. Bakpoeder heeft dus niet meer iets zuurs nodig om te werken. Nu zegt men dat als je bakpoeder (met zijn zure element) toevoegt aan gerechten die ook al iets zuurs hebben, dat het geheel dan mogelijk te zuur wordt. Maar naar mijn bescheiden mening loopt het wel los in dit recept. Wanneer je bakpoeder wilt gebruiken, zou dat best moeten kunnen... Maar dan nog; de karnemelk voegt wel extra smaak toe, en ik zou hem niet vervangen voor melk. En de pannenkoekjes zijn echt niet zuur! Kijk sowieso eens naar een zachte boerenkarnemelk. Dat smaakt al heel anders dan die toch vrij zure, normale karnemelk.

Nog even over de hoeveelheid rijsmiddel: wanneer je teveel baking soda gebruikt zal je gerecht naar zeep smaken. Nou ja, en bij te weinig poeder rijzen je koekjes niet... Goed doseren dus. Overigens koop je baking soda in de toko in busjes/pakjes, welke stukken goedkoper zijn dan al die losse zakjes bakpoeder. In de supermarkt vind je ze ook vaak in het buitenlandse (ook vaak Surinaamse) vak.

Pompoen volkoren pannenkoekjes
Recept voor 2 a 3 personen (het ging hier schoon op en ik at er zelf nog een salade bij)

400 gram schoongemaakte pompoen
300 gr volkoren meel
3 afgestreken tl baking soda (en beslist niet meer vanwege een zeepsmaak! Zie boven)
zout
1 tl kaneel
1/4 tl gemberpoeder
1/2 tl nootmuskaat
325 ml milde karnemelk
2 eieren (L)
125 ml creme fraiche
2 el bruine suiker

Snijd de pompoen in blokjes en kook ze gaar, met het deksel erop,  in een laagje water. Giet ze af en zet de pompoen apart.

Meng de droge ingredienten (volkorenmeel t/m nootmuskaat).

De rest gaat nu het makkelijkste in een blender (of eventueel een staafmixer als je de pompoen niet te groot hebt gesneden). Pureer/blender de gare pompoenblokjes met de karnemelk, eieren, creme fraiche en bruine suiker tot het helemaal fijn is. Voeg dat toe aan de droge ingredienten en meng het goed.

Bak hiervan nu pannenkoekjes in wat roomboter. Ik gebruikte een juslepel beslag, waarmee je 4 pannenkoekjes in een grote koekenpan kan bakken. Houd ze eventueel warm in een lauwe oven totdat de rest ook klaar is.

Lekker met alles waarmee gewone pannenkoeken ook lekker zijn: stroop, jam, honing, etc. Hartige varianten moet ik nog testen.
Geen opmerkingen: