27 november 2014

The Big Mock Vegan Burger


Soms sta ik zelf ook peinzend te kijken naar mijn boodschappenwagentje. Flexitariers komen namelijk tot best wel rare combinaties. De salami ligt bovenop de Vegetarische Slager en het blok tofu gaat in één tas met een enkel pondje rundergehakt. Ik heb altijd het idee dat ik wat uit te leggen heb... Wat wij eten kan je natuurlijk prima van dit blog afleiden, hoewel ik er ook wel een beetje op let dat de vegetarische recepten de overhand hebben, maar overduidelijk wordt mijn schizofrene verhouding met eten als je het vorige recept bekijkt (varkenshaas die vooruit loopt op de kerstdagen) en dan deze: een veganistische hamburger. Niet alleen vegetarisch dus, maar ook nog eens zonder ei, kaas of zuivel. En het is een recept waar ik compleet achter sta.

Het is dan ook gemaakt met glutenmeel, waardoor de burger feitelijk is samengesteld met seitan. Seitan heeft al een tijdje mijn grote belangstelling. Het wordt dus gemaakt van puur tarwegluten en het heeft een sponsachtige structuur die wel wat aan vlees doet denken. Je kunt seitan zelf maken door een brooddeeg uit te spoelen totdat je alleen de elastische gluten over houdt, maar nog makkelijker is het om direct glutenmeel te gebruiken. Het is een heel fijn, wit meel dat je koopt in eko-winkels en winkels voor bakproducten. Het wordt namelijk ook wel toegevoegd aan brooddeeg om onze eigen slappe tarwebloem op te peppen. Je kunt het mengen met smaakmakers zoals sojasaus en specerijen, waarna het normaliter gekookt wordt. Stukjes seitan kunnen daarna alsnog worden gebakken, maar grillen en barbecueën kan ook.



The Big Mock Vegan Burger
Recept voor 8 hamburgers
Bron: veganmisjonen (met stap-voor-stap foto’s)

75 gr walnoten
75 gr zonnebloempitten
1 middelgrote ui, gesnipperd
4 tenen knoflook
2 afgestreken el groente- of tuinkruidenbouillon (of ongeveer 1 blokje, verkruimeld)
2 el geconcentreerde tomatenpuree
1 el uienpoeder (vind ik een onzinnig product en ik heb het weg gelaten)
1 tl zout
1 tl nootmuskaat
150 gr tarwe-glutenmeel
75 gr gewone tarwebloem
300 ml water

Doe de walnoten, zonnebloempitten, ui en knoflook in een keukenmachine en pureer het tot een korrelige pasta. Doe het in een kom en voeg de rest van de ingrediënten, behalve het water, toe. Roer het door elkaar. Voeg dan het water toe en meng de massa tot een stevig en soepel deeg. Het doet erg aan brooddeeg denken.

de rauwe hamburgers

Vorm er 8 hamburgers van. Bak ze in olie bruin en gaar. Ze hebben wel wat tijd nodig om helemaal gaar te worden, dus bak ze niet te haastig.

Nou ja, en de rest kunt u zelf wel bedenken: broodje, blaadje sla, ketchup…

Makkelijk hè?





4 opmerkingen:

bitchfacechroniclesblog.wordpress.com zei

Wauw, ik heb ze geprobeerd en ik ben helemaal onder de indruk!

Eerst Koken zei

Mooi om te horen! Dank je

hesther zei

Is de tarwe gluten meel dezelfde als waar seitan mee gemaakt wordt?

Eerst Koken zei

ja, dat is hetzelfde!