2 december 2014

Pannacotta met zelfgemaakte advocaat en meringue


Rare meisjes/jongens, die foodbloggers... Die denken in de zomer al na over de kerst. Zo maakte ik hartje zomer een nieuwe foto voor de ossenstaartsoep, en deze pannacotta stond toen ook al tafel. Gewoon, omdat ik het idee had, en omdat ik wist dat ik het voor de kerst zou bewaren. Zo kwam het dat ik al in juli sterretjes zat te knippen om het geheel op te luisteren.

Ik heb een zwak voor Eton Mess (aardbeien, meringue en slagroom), maar ook voor advocaat met slagroom. Dit recept is daar een combinatie van. Eerst was er het idee voor advocaat met pannacotta (slagroompudding) en daar lag toen al snel een portie meringue op. Om met Cas Spijkers te spreken: voila!


Pannacotta met zelfgemaakte advocaat en meringue
recept voor 6 kleine porties (van 1 dl dessert per persoon)

nodig:

Zelfgemaakte advocaat – zie recept (als je wilt koop je advocaat, maar laat die vieze Zwarte Kip toch staan. Daar kan je namelijk je lepel rechtop in laten staan. Die van de Lidl is trouwens wel uitstekend)

Meringuestokjes – zie recept en volg dat met 3 eiwitten en 150 gram suiker. Spuit met een spuitzak met smal spuitmondje of een stevige diepvrieszak met een klein puntje eraf geknipt lange strepen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de meringue volgens recept tot ze knapperig en door en door droog zijn. Je kunt het na een uurtje bekijken, maar laat ze vooral in de oven liggen tot ze helemaal krokant zijn. Breek ze daarna in korte stukjes. Bewaar ze luchtdicht. Kan prima een dag van tevoren worden gemaakt.


Pannacotta
200 ml slagroom
120 ml (volle) melk
30 gr suiker
2 blaadjes gelatine
½ vanillestokje, in de lengte doorgesneden

Week de gelatine in een kom koud water. Verhit de rest van de ingrediënten tot bijna kokend en laat het 5 tot 10 minuten trekken. Verwijder daarna het vanillestokje, schraap het merg eruit en voeg het merg toe aan de melk. Het stokje kan weg. Roer de gelatine erdoor. Laat de room iets afkoelen. Klop er niet teveel met een garde in, omdat je dan teveel luchtbelletjes krijgt.

Schenk wat advocaat in een glaasje. Schenk dan de lauwe (niet te heet, maar zeker ook nog niet te lobbig geworden) pannacotta op de advocaat. Dat gaat het beste door een theelepel vlak boven de advocaat te houden en daar de pannacotta op te gieten, zodat je geen kraters in de advocaat giet. Laat het zeker drie uur afgedekt opstijven in de koelkast.

Wanneer je klaar bent om ze te serveren leg je nog wat meringuestokjes erop. Trouwens (en dat zegt ze nu pas) van die leuke bolletjes meringue, zoals bij dit recept van Deconstructed Eton Mess, kan natuurlijk ook. Geen opmerkingen: