5 mei 2016

Zelfgemaakte kip shoarma


Amper meer werk, maar veel lekkerder dan zo’n kant-en-klare bak shoarmareepjes van de supermarkt. Punt uit.

Erbij maak je natuurlijk nog meer lekkers. De saus kan je licht en fris houden door hem met Griekse yoghurt te maken. Pitabroodjes zijn een optie, maar ik heb ook een zwak voor Turks brood dat je nog even insmeert met wat olijfolie en dan knapperig bakt. De voorgebakken Turkse broden die je tegenwoordig in de supermarkt voorverpakt koopt zijn ook prima. Zeker wanneer je ze dus even inkwast met wat olie. Verder past er een simpele salade bij. Wat gewone sla of een koolsalade. Rode kool ziet er erg mooi uit trouwens! Tenslotte nog iets lekkers voor ernaast: hummus bijvoorbeeld of een salade van grof verkruimelde feta, munt en knoflook (recept staat hieronder).




Zelfgemaakte kip shoarma

1 kg kipfilet

Marinade:
Nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

1 grote of 2 kleinere tenen knoflook, gesnipperd
1 el korianderpoeder
1 el komijnpoeder
1 opgehoopte tl kardemompoeder
1 tl cayenne- of chilipoeder
2 tl gerookte paprikapoeder
2 tl zout
zwarte peper
2 el citroensap
3 el olijfolie

Yoghurt-knoflooksaus:
250 ml Griekse yoghurt
2 gesnipperde tenen knoflook
kneepje citroensap
zout en peper
handje gehakte munt en/of peterselie

Verder erbij:
pitabrood, Turks brood, of zelf gebakken platbrood
sla of rauwkost naar keuze (koolsalade kan ook)
hummus
feta salade (recept volgt)

Voor de kip:
Meng alle ingredienten voor de marinade in een kom. Snijd grote kipfilets horizontaal doormidden zodat je twee brede, platte kipfilets krijgt. Kleine filets kan je ook heel houden. Voeg de kip toe aan de marinade en meng het goed door elkaar. Laat dit minimaal enkele uren tot een dag marineren.

Voor de yoghurtsaus meng je alles door elkaar.

Verhit een pan. Doe er een scheutje olie in, maar veel is niet nodig. Tenslotte zit het ook al in de marinade. Bak de kipfilets op vrij hoog vuur bruin en hier en daar knapperig. Leg de kip op een snijplank en snijd het vlees in repen. Serveer de kip met het brood, sla, hummus en fetasalade.


Recept feta salade – voeg het volgende samen:
1 stuk goede feta (250 gram)
klein handje verse munt, gehakt
beetje olijfolie
verse paprika of rode chili, in heel kleine reepjes of blokjes
1 teen gehakte knoflook



Geen opmerkingen: