Voor een gemiddelde Indiase huisvrouw is dit waarschijnlijk iets simpels voor de maandag, het equivalent van onze heilige drie-eenheid groente/aardappel/vlees, terwijl het voor mij toch wel culinair uitpakken in het weekend betekent... Maar dit is wel een erg lekkere Indiase drie-eenheid, hoor: als eerste is er de aloo gobi, de bekende Indiase curry gemaakt met bloemkool en aardappel. Ook maakte ik de ‘thepla’, een soort platbroden of wraps, vol met specerijen en koriander, en ook nog een kokoschutney met koriander. Zo alles bij elkaar is het niet echt iets voor doordeweeks, dat zeg ik er eerlijk bij. Niet dat je uren in de keuken staat, maar je maakt het niet even snel na je werk. Met alleen de aloo gobi ben je ook wel een uur bezig.
De aloo gobi is gebaseerd op de ‘perfect aloo gobi’
van Felicity Cloake zoals deze recent in de The Guardian verscheen. Ik heb me
er grotendeels aan gehouden, maar maakte er toch mijn eigen perfecte versie
van. Het is een recept met veel stappen, maar het ontstijgt dan beslist een simpele
bloemkoolcurry. Het is het waard. Ik zal de thepla en chutney in de komende
blogs uitschrijven! Wordt vervolgd dus…
Aloo gobi – Indiase curry van bloemkool
en aardappel
bron: gebaseerd op een artikel uit The Guardian
recept voor 4 personen,
maar alleen wanneer er voldoende bijgerechten bij worden geserveerd, zoals rijst of Indiaas
brood, chutneys en desnoods nog een andere ‘natte’ curry
nb. Ik gebruik grote theelepels
van 5 ml
nog een nb. Ik gebruik in dit recept veel pannen, maar ik kook nu eenmaal in kookpannen, ik bak bruin in een koekenpan, en ik sudder in mijn creuset. Het kan vast simpeler, maar dit werkt hier gewoon lekker.
500 gr geschilde, vaste aardappels, in stukjes van
ongeveer 2 cm
1 heel klein bloemkooltje, of anders 600 gram aan
schoongemaakte roosjes, de stukken iets groter dan de aardappels
4 el neutrale olie zoals zonnebloem- of arachideolie
1 tl komijnzaadjes
1 tl komijnzaadjes
1 tl nigellazaadjes
1 ui, in kwart ringetjes gesneden
4 tenen knoflook, gesnipperd
4 tenen knoflook, gesnipperd
1 el geraspte of zeer fijn gehakte gember
1 blik tomaatstukjes (400 gr)
1 blik tomaatstukjes (400 gr)
2 tl korianderpoeder
1 tl chilipoeder
1 tl kurkuma
1 tl zout
1 tl garam masala (Indiaas specerijenmengsel – AH verkoopt het ook van Jonnie Boer en anders gewoon een toko oid)
sap van een halve limoen
flinke hand gehakte verse koriander
1 tl chilipoeder
1 tl kurkuma
1 tl zout
1 tl garam masala (Indiaas specerijenmengsel – AH verkoopt het ook van Jonnie Boer en anders gewoon een toko oid)
sap van een halve limoen
flinke hand gehakte verse koriander
Wat het origineel niet doet, maar wat mij betreft het
hele proces drastisch verkort, is dat ik de aardappelstukjes en bloemkool apart
voorkook. 5 minuten koken in ruim water is voldoende, maar dat scheelt enorm veel tijd als wanneer je begint met rauw bakken. Giet de aardappel na het koken niet af,
maar schep de blokjes na de 5 minuten uit het water en zet het apart. Gebruik dat kokende water weer voor
de bloemkool en kook die ook 5 minuten. Bewaar de aardappel en bloemkool nog even gescheiden. Laat beide wel heel goed uitlekken, want hierna bak je ze in olie.
Verhit de olie in een grote koekenpan, voeg de komijnzaadjes
en nigellazaadjes toe en wanneer die heet zijn ook de aardappelstukjes. Bak ze
tot ze redelijk bruin zijn. Helemaal gaar hoeft het nog niet te zijn. Schep ze uit de
pan, houd het even apart, en bak daarna de bloemkool even aan in wat olie. Haal de bloemkool er ook uit en houd
het apart (ook apart van de aardappels).
Pak er nu een grote hapjespan of braadpan bij en
verhit een beetje olie. Bak de ui hierin op laag vuur tot het zacht is. Voeg de
knoflook en gember toe en bak het enkele minuten. Voeg dan de tomaatstukjes,
korianderpoeder, chilipoeder en kurkuma toe. Bak dit totdat het mengsel droger
wordt.
Voeg de aardappels toe aan de pan van de tomaten.
Breng op smaak met zout en laat het 5 minuten sudderen met het deksel op de pan.
Voeg de bloemkool ook toe, samen met een goede scheut water. Breng het weer aan
de kook, dek weer af met een deksel en kook de groente tot ze gaar zijn. Voeg
water toe waar nodig en roer het af en toe om. Tenslotte meng je de garam
masala en het limoensap erdoor. Laat het nog een moment staan en strooi er de
verse koriander over. Serveren met rijst, Indiaas brood en lekkere chutneys.
1 opmerking:
Ziet er heerlijk uit!
Een reactie posten