13 juli 2016

De Saag Aloo van Jamie O.


Niet schrikken, hoor. Dit is inderdaad een enorm lange lijst met ingrediënten, maar de rogan josh pasta kan je eventueel ook kant-en-klaar kopen. Ik maakte hem zelf en deed de rest in de vriezer. De saag aloo zelf is eigenlijk heel makkelijk te maken en wanneer je wat handigheid hebt met Indiase gerechten, dan zet je dit zelfs doordeweeks zo op tafel.

Een heel fijn recept dat hier zeker vaker op tafel komt. Alleen al omdat Meneer het er drie dagen later nog over had… J

Om te beginnen maar eerst de Rogan Josh currypasta:
recept maakt 5 porties van 60 gr
bron: Jamie Oliver

nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

2 tenen knoflook
50 gr schoongemaakte verse gember
75 gr kant-en-klare rode, geroosterde paprika uit een pot
1 el paprikapoeder
1 tl gerookte paprikapoeder
2 tl garam masala
1 tl kurkuma
½ tl zout
2 el neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie)
1 mini blikje geconcentreerde tomatenpuree (blikje van 70 gr)
1 verse rode chilipeper of 1 flinke tl sambal oelek
1 bosje verse koriander, onderste steeltjes eraf, maar de rest kan je gewoon gebruiken (50 gram)
2 tl komijnzaadjes (of desnoods poeder)
2 tl korianderzaadjes (of desnoods poeder)
1 krappe tl gemalen zwarte peper

Simpel: alles gewoon pureren in een keukenmachine, of in een vijzel verpulveren tot zeer fijn. Haal er 1/5 deel vanaf voor het recept hieronder en vries de rest in porties in (ik hield er 5 porties in totaal aan over).


De Saag Aloo van Jamie O.
bron: gebaseerd op een recept uit Save with Jamie – Jamie Oliver

1 ui, grof gesneden       
2 rijpe tomaten (zegt Jamie. Ik gebruikte 1 blik gepelde tomaten van 400 ml, maar zonder het vocht)
1/2 grote bos koriander (zoals je die bij de Turkse supermarkt koopt, niet van de AH), steeltjes bewaren!
2 opgehoopte el rogan josh curry pasta - kant-en-klaar of zelfgemaakt - ik gebruik 60 gram van mijn eigen pasta
neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie) om te bakken
1,2 kg geschilde, vastkokende aardappels
zout en peper
300 – 400 gr gehakte spinazie uit de diepvries (niet uit laten lekken, je kunt de bevroren spinazieblokjes aan de pan toevoegen)

Voor de tarka:
4 tenen knoflook
1 verse rode chili           
2 tl komijnzaadjes         

Erbij serveren:
Dikke yoghurt
Rijst en/of slablaadjes (je kunt de aardappel in slablaadjes gewikkeld eten!), Indiaas brood of papadums
chutney

En verder 2 grote koekenpannen! Liefst met een deksel erop.


Pureer de ui, tomaten, de STEELTJES van de koriander (de blaadjes bewaar je voor straks), en de rogan josh pasta in een foodprocessor. Wanneer je die niet hebt zal je alles zeer fijn moeten snipperen. Het mag echt pulp zijn. Verdeel dit over twee grote koekenpannen, samen met een goede scheut olie. Bak het vijf minuten. Snijd ondertussen de aardappels in blokjes van maximaal 2 cm. Verdeel de aardappel over de koekenpannen en voeg water toe zodat de aardappel half onder water staat. Breng op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook, leg er een deksel op of dek af met aluminiumfolie, en laat het zacht koken tot de aardappel gaar zijn (maar niet te gaar – de blokjes moeten stevig blijven).

Haal de deksels eraf en laat het water op wat hoger vuur helemaal inkoken. Blijf er wel bij en schep regelmatig om, want de specerijenpasta zal snel aanbranden. Bak de aardappels tot de saus vrij droog is en wat bruin begint te bakken. Voeg de spinazie toe, bak verder tot het vocht van de spinazie ook verdampt is. Dan is het klaar.

Ondertussen de tarka maken: Snijd de knoflook en chili in fijne plakjes en verhit ze samen met de komijnzaadjes in de olie. Wanneer het bruin kleurt kan je het apart zetten.

Serveer de saag aloo met de tarka, yoghurt en korianderblaadjes. Erbij past ook rijst, slablaadjes, Indiaas brood of papadums en een mangochutney.





Geen opmerkingen: