20 juli 2016

Snelle pasta met romige courgette en blauwe kaas


Oh please, kon er alsjeblieft iets bruikbaars staan in het boekje ‘Culinaire Compositities in Macaroni en Spaghetti’?? Alleen al vanwege de titel hoopte ik vurig dat ik erover kon bloggen. Het boekje werd uitgegeven door het Bureau Voorlichting Macaroni en Spaghetti – er zal ooit wel een tijd zijn geweest dat voorlichting nodig was, maar wanneer was dat? Eind jaren 60? Jaren 70, aan de foto’s te zien? Maar helaas, er stond echt niets zinnigs in dit boekje. Hier zouden jullie niet blij van worden. Kijk maar:


 macaroni met lamsgehakt en uitjes in madeirasaus

macaroni met zwezerik en een champignon-druivensaus 


macaroni met kip in rozijnen-wijnsaus

Dan maar een hedendaags pasta-recept. Deze pasta hieronder is snel, makkelijk, en heeft soepele smaken met een beetje pit. Dat lusten de kinderen vast ook wel. En als ze de blauwe kaas toch niet trekken, kan je nog uitwijken naar brie of camembert. Meneer vroeg in ieder geval of dit vaker op tafel kon komen.

Pasta met romige courgette en blauwe kaas
recept voor 3 personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

scheut olijfolie
1 grote courgette (500 gr), grof geraspt
½ tl rode chilivlokjes
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 el verse tijmblaadjes of een ruime theelepel gedroogd
125 ml crème fraiche light
60 gr blauwe kaas naar keuze (Dana Blu werkt hier goed)
350 gr pasta
zout en peper
geraspte parmezaan voor het serveren, en eventueel extra blauwe kaas


Breng een pan met gezouten water aan de kook voor de pasta.

Verhit de olie in een hapjespan. Voeg de courgette, chilipeper, knoflook en tijm toe en fruit dit kort. Het zal niet lang nodig hebben en de courgette moet trouwens ook niet te gaar worden. Ondertussen de pasta gaar koken. De pasta en de saus hebben ongeveer even lang nodig.

Voeg de crème fraiche en de kaas toe aan de gare courgette, roer het tot een saus en breng het op smaak met zout en peper. Voeg de pasta toe en serveer met extra blauwe kaas en parmezaan.




4 opmerkingen:

Anoniem zei

Erg lekker. Heb het wat aangepast, had minder creme fraiche (restje) en meer blauwe kaas. Ook nog wat spekjes over van de Tarte Flambee een dag eerder. Nooit eerder courgette geraspt, prima. Opmerking echtgenoot: zat er courgette in?? Ga ik vaker maken.
Groet Herma

Eerst Koken zei

leuk, Herma! Bij mij is dit momenteel ook het recept om de courgettes uit de tuin op te maken.

Cuisien Quirien zei

ik gebruik altijd een julienne snijder om van de 'harde'delen van de courgette pasta / spaghetti slierten te maken. de zachte kern staafmixer ik met de blauwe kaas en ik gebruik 8% roomkaas ipv creme fraiche. Saus maken, goed heet laten worden en over de rauwe courgete gieten.. meteen opdienen... voor de diehards die echt niet zonder kunnen, stukje kipfilet er bij...
Glutenvrij op deze manier en errug lekker volgens huisgenoten en gasten..

Eerst Koken zei

Bedankt voor het idee Quirien!