8 november 2016

(vega) hamburger met een Parmezaanse kaas-galette (en de pH waarde van ketchup)


N=2 hoor. Maar daar stonden we dan in de keuken, Meneer en ik, eetlepels met ketchup te proeven. Ik had de Heinz ketchup, die hier in grootverpakking wordt gebruikt, erbij gepakt om het te vergelijken met de ongezoete (!) ketchup van Ton’s. Was het wat?

De ketchup en de mayo van Ton's (die laatste komt in het volgende blog aan de beurt)

Ton’s ketchup bevat geen suiker, maar als tegemoetkoming wel wat wortelpuree en zongedroogde tomaat. Met 4,8 gram suiker per 100 gram bevat het drastisch veel minder suiker dan Heinz Ketchup (22,8 gram). Daarom is Ton’s uiteraard totaal niet zoet, maar wel behoorlijk zuur met chutney-achtige neigingen. Maar ook met iets romigs. Toch is het wel ketchup en geen ‘tomatensaus’. Serieuze ketchup dus. Verrassend genoeg was de Heinz ketchup eigenlijk niet minder zuur, maar had het gewoon een andere (zoetere) smaak. Vond ik... Meneer speelde advocaat van de duivel en vond Heinz veel zuurder. Nou, dat valt te testen:


We hebben de pH waarde bekeken. De kleur (of het randje eromheen - die strips zijn niet helemaal gemaakt voor ketchups...) van het middelste vakje vergelijk je met de vakjes met dezelfde kleur. Mijn conclusie is dat beide ketchups even zuur zijn met een pH waarde van 3,1. Mooi, hebben we dat ook weer vastgesteld. Heeft u tenminste een weerwoord als iemand de ongezoete ketchup te zuur vindt...

Ik maakte er een hamburger van met een knapperige kaasgalette. Dat klinkt misschien wat moeilijk, maar je smelt er feitelijk alleen kaas voor in de pan. En zo wordt het een knapperig koekje voor op je hamburger. Ook lekker met mayonaise trouwens.

(vega) hamburger met een kaasgalette

recept voor 6 a 7 kaasgalettes:
75 gr vers geraspte Parmezaan of Grana Padano
en dat meng je met 1 afgestreken el bloem

Verhit een koekenpan (zonder vet) en maak er een dun laagje van de kaas in (van 1 opgehoopte eetlepel). Als je een stalen bakring hebt, is die nu wel handig, want dan kan je het gewoon daarin uitspreiden. Ring wegpakken en herhalen bij het volgende koekje.
Je bakt de kaas rustig lichtbruin op laag vuur. Draai ze voorzichtig om (ze zijn nog zacht, maar plakken al weer prima aan elkaar) en bak ze nog even verder bruin. Maar niet te bruin, want dan worden ze bitter! Ze worden pas echt hard bij het afkoelen. Leg ze apart tot je ze gaat gebruiken.

Verder nodig:
hamburgerbroodjes
hamburgers naar keuze, dat kan dus ook vegetarisch (die van Tivall zijn erg lekker!)
beetje rucola
ketchup (bv die ongezoete van Ton’s)

Nou ja, en dat dus stapelen he. Daar heeft u mij verder niet voor nodig.Geen opmerkingen: