Dus... Ik had na die lekkere varkensstoof van het vorige blog
nog een heel pak gele spliterwten over. Na kort googelen kwam ik erachter dat je
daar nog van alles mee kan. Bijvoorbeeld deze
‘vadai’ – koekjes van spliterwten, met geraspte aardappel, gember en venkelzaad.
Ze worden gebakken in de oven, wat ze een stuk lichter maakt dan gefrituurde
soorten, maar toch waren ze opvallend knapperig. De curry ernaast lijkt erg op een
andere tomatencurry op dit blog, met het verschil dat deze met
kokosmelk wordt gemaakt en dat is altijd welkom, wat mij betreft.
Indiase vadai (koekjes van gele spliterwten, gember en
venkelzaad) met een tomatencurry
Bron van de vadai: Bawarchi.com
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
vegetarisch / veganistisch
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
vegetarisch / veganistisch
250 gr gele spliterwten (te koop bij een toko en de
AH heeft ze ook)
sambal oelek naar smaak of groene peper naar smaak,
gesnipperd
1 el verse gember, gesnipperd
1 tl venkelzaad
1 grote ui (100 gr), gesnipperd
250 gr rauwe aardappel, grof geraspt
handje verse koriander, gehakt
2 tenen knoflook, gesnipperd
zout naar smaak
olie om te bakken
graag wat vers curryblad of limoenblad, gesnipperd, of
desnoods wat geraspte citroenschil
Week de erwten 2 uur in ruim water. Giet het daarna af.
Vermaal de erwten in een keukenmachine met de gember,
sambal/chili en venkelzaad. Maal het niet te lang, maar wel zolang tot het een
zachte puree is, en je het mengsel kunt samenpakken tot een balletje. Als het
goed is pakt het goed samen. Voor wie er bekend mee is: het moet aanvoelen als
falafeldeeg.
Voeg de koriander, curry- of limoenblaadjes, ui,
aardappel en zout toe. Rol er balletjes van ter grootte van een walnoot en leg
ze op bakpapier op een grote bakplaat. Ik maakte er zo 34 stuks.
Verhit de oven voor op 200 graden hetelucht stand. Besprenkel de balletjes met een beetje olie
en bak ze ongeveer 20 minuten, of tot ze mooi bruin zijn.
Ondertussen maak je ook de curry:
1 el ghee of olie (ghee is erg lekker!)
1 dun of half kaneelstokje
1 stukje verse gember en 1 teen knoflook, samen tot 1 el
puree gehakt
1/2 tl kurkuma
1 tl chilipoeder
2 tl korianderpoeder
1 tl garam masala
1 blik (400 gr) tomaatstukjes
250 ml kokosmelk (1 pakje van Go-Tan)
1 scheutje limoen- of citroensap
Verhit de olie in een pan en bak de kaneel er kort in. Voeg al snel de andere ingrediënten toe (behalve het limoensap) en breng
op smaak met zout. Laat de saus iets inkoken op middelhoog vuur (ongeveer 15
minuten). Het blijft een vrij dunne saus. Haal het kaneelstokje eruit en blender/pureer
de saus glad. Voeg het limoensap toe.
Serveren met rijst of Indiaas brood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten