20 september 2017

Kikkererwtenpuree met zuurkool, dille en mosterd (en ja, dat is lekker)


In het snelle internettijdperk klik je rare recepten direct weg op basis van de titel, dus wie dit nu leest, vond de titel blijkbaar intrigerend. Dat vond ik zelf dus ook. Maar we zijn inmiddels met deze tweede zin wel met een zeer beperkt groepje lezers overgebleven en dit recept zal geen topper op dit blog worden. Maar toch, maar toch... de combinatie werkt dus wel. Ik raad je toch aan om het eens te proberen.

Het recept komt uit een vegetarisch kookboek dat Vedge heet. Men maakt het gerecht daarin met geroosterde wortels, waar ik geen zin in had, dus die wortels liet ik weg (via deze link kom je wel op het volledige recept). De schrijvers baseerden de smaken zelf weer op de Reuben Sandwich, onder andere weer bekend van het befaamde Katz Delicatessen in New York, het restaurant van 'When Harry met Sally' - je weet wel, van die scene aan dat tafeltje waarin Sally demonstreert dat vrouwen heel goed dingen kunnen faken... Nee? Nou ja, Google het zelf maar even. Maar ja, de Reuben sandwich is met zijn dikke laag corned beef en Zwitserse kaas verre van vegetarisch, dus men bedacht iets anders met ontzettend sterke smaken. Je maakt het dus met kikkererwten, een pluk rauwe zuurkool, mosterd en dille, en wat olijfolie voor de smeuïgheid.

When Harry met Sally

Maar wat doe je er mee? Ik smeerde het toch gewoon op een kaascracker, met wat rucola en dat was erg lekker. Maar heel eerlijk gezegd zijn de smaken toch ook wel heel erg geschikt voor iets met vlees... Gebraden kip, rosbief, dat soort werk. En anders met een lekker hartige kaas. Wie nog andere ideeën heeft, mag het hieronder even laten weten, want bij het typen van deze tekst loopt het water me al weer in de mond!

Kikkererwtenpuree met zuurkool, dille en mosterd
Bron: kookboek Vedge — Rich Landau and Kate Jacoby

1 blik (240 gram uitlekgewicht) kikkererwten
150 gr zuurkool, plus 2 el van het vocht
2 el Dijon mosterd
zout en peper
2 el olijfolie
1 teen knoflook, gesnipperd
2 el verse dille, gehakt

Je hebt hier wel een keukenmachine voor nodig: doe de kikkererwten, zuurkool, mosterd, knoflook en olie in de kom en laat dit een poosje draaien om een hummus-achtige puree te maken. Voeg dan de dille toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg desnoods een beetje water toe om het nog wat dunner te maken. Koud bewaren, maar aub niet ijskoud uit de koelkast serveren.2 opmerkingen:

dorien zei

Leuk idee! Maar een Reuben sandwich kan ook heel lekker (en dus vegetarisch) zijn met gemarineerde tempé (plakjes marineren in sojasaus en appeldiksap, dan bakken). Stond eeuwig op de kaart bij Avalon, een van de eerste vegetarische restaurants in Gent (België), dat nu helaas gesloten is. Ik bestelde zelden iets anders, en heb hun Reuben thuis met succes nagemaakt.

Eerst Koken zei

Dat klinkt ook lekker. Ik vind tempeh sowieso ook lekker smaken. Bedankt voor de tip!