De geroosterde pastinaak werkt hier aan tafel vrij goed
als afleidingsmanoeuvre – de bakplaat met stukken pastinaak staat daarbij
prominent op tafel en de kinderen krijgen elk een lullig stukje pastinaak op
hun bord, omdat ‘ze het moeten proeven’. Met wat gesoebat krijgen we dat wel
voor elkaar en dan denken ze ervan af te zijn. Er zit door de pilaf echter ook
nog geraspte pastinaak. Het is geen enorme stapel groente, maar toch… En er zitten ook
linzen in, welke hier trouwens geen probleem vormen. Bovendien vallen ze haast
niet op. Oh ja, en tenslotte is het ook nog lekker. J Voor wie het weet te waarderen dan, he? De stukken pastinaak worden met
sinaasappel- en citroenrasp, komijnzaad en honing op smaak gebracht. De pilaf met geraspte pastinaak is lekker warm van de specerijen en rozijnen.
In plaats van pastinaak zou je ook gewone wortels kunnen
gebruiken, maar neem dan wel dikke exemplaren of pas de tijd in de oven aan. Ik
gebruikte hier een kilo en nam daarvan nog een portie mee naar het werk voor de
lunch. Ook koud zijn ze namelijk heerlijk.
Voor de linzen moet je een soort gebruiken die snel gaart
(max. 15 a 20 minuten), want anders moet je ze eerst apart gaar koken. Of je
gebruikt gewoon een blik linzen en je voegt deze aan het einde van de kooktijd aan de rijst toe.
Pilaf met pastinaak
recept voor 2 grote en 2 a 3 hongerige, kleine mensen
Voor de pastinaak:
1 kilo pastinaak, 200 gr grof geraspt en de rest geschild
en in lange, stevige stukken (dikke wortels gehalveerd)
2 el olijfolie
1 grote sinaasappel
1 grote citroen
1 tl komijnzaad
2 el honing
Zout en peper
Voor de pilaf:
2 el olijfolie
1 grote ui, in fijne ringen
1 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
300 gr basmati rijst
140 gr rode linzen (of zie tip boven)
100 gr rozijnen
sap van de sinaasappel en citroen hierboven
850 ml heet water met 1 blokje groentebouillon
Verder nodig:
bosje verse koriander
dikke yoghurt
eventueel wat gepelde pistachenoten
Verhit de oven voor op 200 graden hetelucht (of 220
graden conventioneel).
Schud de pastinaakstukken om met olie, de geraspte schil
van de sinaasappel en citroen (houd het sap apart voor de pilaf), komijnzaad,
zout en peper. Leg ze op bakpapier op een bakplaat met voldoende ruimte rond
elke wortel en rooster ze 20 minuten. Keer de stukken halverwege om. Bedruppel
ze daarna met de honing en bak het nog eens 5 minuten om te laten
karamelliseren.
Ondertussen de pilaf maken: verhit de olie in een hapjes-
of braadpan, waar een deksel op kan. Fruit de ui zacht en bruin. Doe de
specerijen, geraspte pastinaak en rozijnen erbij en schep dit gedurende een
minuut om. Voeg dan ook de rijst, rauwe linzen, een paar eetlepels
citroen/sinaasappelsap (ik gebruikte niet alles) en de bouillon toe. Breng het
op smaak met zout en peper, roer om en leg de deksel erop. Zet het vuur
helemaal laag en laat de rijst in 12 tot 15 minuten rustig garen. Afhankelijk
van de rijst en of je droge linzen of een blik gebruikt, zal je mogelijk nog
wat water moeten toevoegen na een tijdje.
Serveer de pilaf met de pastinaken, verse koriander, een
schep yoghurt en eventueel wat pistachenootjes. En succes met de
onderhandelingen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten