27 oktober 2017

Giphart’s pindasoep


Een weekje na het bloggen van mijn eigen pindasoep, kwam ik dit recept van Ronald Giphart tegen in één of andere bijlage van de Volkskrant. Zijn soep is net zo simpel en snel, maar wel met veel meer ingrediënten en daarom ook een wat complexere smaak. Beslist lekker, en dus waard om ook nog even te bloggen:

Giphart’s pindasoep (kan vegetarisch)
recept voor 3,5 liter soep – dat is veel, maar met de soep als avondeten, dan nog eens lunch en tenslotte een 4-uurs-snackje ben je er zo doorheen

2 el olie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 rode peper, of een lik sambal oelek naar smaak
1 prei (ik had een flinke prei en schoongemaakt zo’n 400 gram)
1 zak soepgroente (300 gram)
50 gr taugé (en de rest serveer je er rauw bij als extraatje)
1 stengel citroengras, dubbel geknakt
2 laurierblaadjes
1 tl kerriepoeder
2 stengels selderij (bedoelde hij takjes selderij met blad, of stengels bleekselderij, in boogjes gesneden? Ik had het laatste liggen en dat werkte prima)
3 cm verse gember, gesnipperd
2 tl korianderpoeder
1 el vissaus of (vegetarische) Worchestershiresaus (vissaus weglaten voor een vega soep)
3 el palmsuiker (gula djawa)
3 el ketjap manis
1 el sambal badjak
3 maggiblokjes (och, als je wilt gebruik je gewoon 1,5 blokje groentebouillon, hoor)
1 pot pindakaas (=350 gr)
2 dl kokosmelk (ik gebruikte een 250 ml tetrapakje van Go Tan)
sap van een citroen
zout en peper

Verder erbij serveren: “Kokki Djawa Rijsttafelmix” (zie foto) zegt Giphart, maar dat is gewoon een assortiment van gefruite uitjes, katjang, seroendeng, etc. Dus wie wil, gebruikt iets soortgelijks. Een zak Surinaamse saoto soepmix is ook prima. En een gekookt eitje erbij lijkt me ook fijn.

Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de uisnippers tot ze wat zachter zijn. Voeg er de knoflook aan toe, de peper of sambal, en de prei. Bak dit een minuut en voeg dan de soepgroente en taugé toe. Bak weer een minuut en voeg de ingrediënten uit de lijst toe van citroengras tot en met maggiblokjes, en ook 2 liter kokend water. Breng het aan de kook en laat het tien minuten zacht koken.
Dan mag ook de pindakaas erbij. Laat dit nog enkele minuten pruttelen. Haal de citroengras en laurierblaadjes eruit. Roer de kokosmelk en het citroensap erdoor en breng met zout en peper op smaak waar nodig.Geen opmerkingen: