23 oktober 2017

Hugh’s pizza met witte bonenpuree en mozzarella


Een gezonde pizza? Ja, ik geloof het toch wel. Het is in ieder geval voedend, met weinig vet en nog lekker bovendien ook. Als het snel moet zou je ook nog twee van die kant-en-klare pizzabodems uit de koeling kunnen gebruiken. Dat bonenlaagje is trouwens maar heel dun, hoor.

Het recept is van de bekende Hugh Fearnley-Whittingstall en ik heb het iets aangepast. Hugh maakt de pizza met olijven, maar ik maakte er ook eentje met rode ui voor de kinderen. We vonden ze allebei lekker. In plaats van mozzarella zou je ook nog oude, geraspte Goudse kaas kunnen nemen. Wij aten het bij een kom soep.

Hugh’s pizza met witte bonenpuree en mozzarella
Bron: iets aangepast naar een recept uit het kookboek “Drie - de lekkerste drie-eenheid op het bord” van Hugh Fearnley-Whittingstall

voor het deeg:
400 gr broodmeel (sterk tarwemeel met veel gluten)
scheut olijfolie
2 tl zout
1 zakje gist
lauw water

en voor het beleg:
1 el olie
1 teen knoflook, gehakt
1 pot witte bonen (uitlekgewicht 215 gr)
100 ml water
2 bollen mozzarella van 125 gr elk
1 rode ui, in fijne, halve ringen + ruime hand zwarte (Taggia) olijven

Maak een pizzadeeg van de ingrediënten en zoveel lauw water als nodig is om een soepel deegje te kneden. Laat dit rustig (minimaal een uur, maar ik ga eerder uit van twee uur) op een warme plek afgedekt rijzen. Rol het daarna met behulp van wat meel of bloem uit tot twee grote lappen en leg deze op bakpapier op twee bakplaten.

Tijdens het rijzen maak je de bonenpuree: verhit de olie in een kleine kookpan en fruit de knoflook gedurende 30 seconden op het laagste vuur. Het mag beslist niet kleuren. Voeg de uitgelekte witte bonen toe en 100 ml water. Warm dit even door en pureer het dan met een staafmixer tot een lobbige saus. Breng op smaak met zout en peper. Laat het afkoelen en zet het afgedekt weg.

Smeer de puree uit over de twee pizzabodems. Verdeel de uienringen over de ene pizza en de olijven over de andere. Hak de bollen mozzarella in kleine stukjes en verdeel dat er ook over.

 Verwarm de oven voor op 200 graden conventioneel of 180 graden hetelucht, en bak de pizza’s in zo’n 15 minuten bruin en knapperig.Geen opmerkingen: