21 december 2017

Thaise tom yum soep met kip


Ik ontving laatst een pakje Tom Yum currypasta van Fairtrade om te proberen en ik was daar erg over te spreken. Maar ja, ik zou geen foodblogger zijn als ik ook niet wilde uitzoeken hoe je dat zelf kan maken. Daarom dus hieronder ook een recept voor de currypasta van deze bekende Thaise soep. En als je nou denkt, mijn hemel, wat een lijst, dan koop je gewoon de Fairtrade pasta, want die was erg goed.


Er zijn online wel vegetarische varianten te vinden van deze soep, maar ik vind de kippenbouillon en vissaus hier toch wel onmisbaar. Maar behalve kip kan er ook tofu in. Of garnalen. Zie de soep als een basis en voeg gewoon toe wat je lekker vindt. In plaats van de groente in het recept hieronder heb ik bijvoorbeeld ook wel eens een Oosterse groentemix uit de diepvries gebruikt.

Ik raad je aan om laos (oftewel galangal) te gebruiken in deze soep. Als je deze vers koopt (ziet er ongeveer uit als een witte gemberwortel) kan je de rest van de wortel prima in centimeter brede stukjes snijden en in een doosje invriezen. Met name voor Indonesische recepten heb je nog wel eens zo’n stukje nodig om mee te laten trekken en zo heb je het altijd op voorraad.

Thaise tom yum soep
recept voor 3 a 4 personen
bron van de currypasta: The Spruce 
Nb. Je hebt een keukenmachine nodig of iets anders dat kan pureren

Voor de pasta:
1 stengel citroengras
4 tenen knoflook
5 cm verse gember of verse laos, of een combi van allebei (de combi heeft mijn voorkeur)
1 verse rode chilipeper of 1 tl sambal oelek of 1/2 tl chilivlokjes
een hand verse koriander (gewoon met de steeltjes erbij)
1 el vissaus
1 el neutrale olie (bv zonnebloemolie)
1 el sojasaus (type Kikkoman, niet ketjap manis)
sap van 1 limoen
1 el palmsuiker (gula djawa)
2 niet te grote sjalotten
stuk of 6 limoenblaadjes

Je kunt simpelweg alles samen pureren in een (kleine kom van een) keukenmachine tot een vrij dunne saus. Het maakt 200 ml en je maakt er tweemaal het recept hieronder mee. Je kunt de helft ervan dus ook prima invriezen en later gebruiken.

Voor de rest van de soep:
2 liter kippenbouillon (van bouillonblokjes)
150 gr rijstnoedels of andere (eier)noedels
olie om te bakken
600 gr kipfilet, in kleine stukjes
250 gr champignons in stukjes
400 gr wortels in reepjes of julienne
verse koriander voor erop

Voor de soep breng je 2 liter kippenbouillon aan de kook. Voeg de helft van de currypasta toe en laat dit zachtjes pruttelen. Proef de bouillon en breng hem op smaak met vissaus ipv zout waar nodig.
Ondertussen de kip in twee porties bruin bakken in een koekenpan in wat olie en zet deze apart.
Doe de wortel en champignons in de bouillon en laat dit 5 minuten garen. Voeg de noedels toe en gaar deze in 2 minuten. Doe de kip er tenslotte bij en warm goed door. Is de wortel gaar? Mooi, direct serveren met wat verse koriander.




2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hele fijne feestdagen! Ik lees je blog al jaren en alhoewel ik de recepten nooit meteen en nooit precies namaak zijn ze wel een bron van inspiratie. Zo ook de informatieve blogs, altijd leuk! Dank daarvoor en ga zo door! Groet Nicolet

Eerst Koken zei

Dank je Nicolet! 😊 jij ook fijne dagen!