29 september 2016

Indonesische gehaktballetjes


Ik moet nu opeens denken aan een oud tijdschrift dat ik bewaar. Erg oud hoor, zeker uit de jaren ’70. De huisvrouw wordt erin aangeraden om eens lekker te variëren met haar gehaktballen. Zo kan ze er banaan doorheen doen, en perzik, en champignonschijfjes uit blik, etc… Zeer jaren 70. Nee, dan kan je beter dit doen. Indonesische balletjes zijn dit, vol met ketjap, uitjes en sambal. Zoet en pittig dus, omhuld door een zoutige saus:

Indonesische gehaktballetjes
recept voor 4 personen

500 gram half om half gehakt (of rundergehakt)
1 grote teen knoflook, zeer fijn gehakt samen met een kleine tl zout
3 eetlepels ketjap manis
sambal oelek naar smaak
1 ei (M)
2 afgestreken el maïzena
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
50 gr gefrituurde uitjes (kant-en-klaar)
zwarte peper naar smaak (extra zout heb je niet nodig – de saus is ook behoorlijk zout)

olie om in te bakken

saus:
100 ml ketjap manis
4 el oestersaus
2 tl sambal oelek
1 el bruine suiker
scheutje witte wijnazijn

Nou ja, de ballen zijn weer eens simpel: alles mengen en balletjes draaien, zo groot of klein als je wilt. Bak ze in wat olie en wanneer ze gaar en bruin zijn, schep je het vet uit de pan. Het vet gooi je weg.

Meng de ingrediënten voor de saus en giet het bij de balletjes in de pan. Laat het sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft.

Je kunt het ook prima allemaal voorbereiden. Laat in dat geval de saus niet te ver indikken in de pan. Hevel ballen en saus over naar een ovenschaal welke je later opwarmt in de oven.
  



Geen opmerkingen: