“Dus het is eigenlijk andeiviestamppot, met een korte ei?”
vroeg Meneer toen hij de blokjes gekookt ei in zijn stamppot vond. Hij vond het
zelf een erg geslaagd grapje. “Had Yvette dat zelf nog niet bedacht dan?” wilde
hij weten. Nee, zo ludiek is Yvette van Boven blijkbaar niet. “Nou, koken kan ze wel hoor,”
besloot hij zijn betoog. En dat is waar. Deze stamppot verdween als sneeuw voor
de zon in alle snaveltjes en daarmee is het een goede reden om vaker andijvie
te eten, want dat gebeurt hier te weinig!
Yvette’s vega
andijvie-kerriestamppot met komijnekaas en piccalilly
bron: magazine Libelle – recept van Yvette van Boven
recept voor 3 personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
nb. Yvette schreef het recept voor 4 personen en ik heb
het een beetje aangepast. Niet alleen de hoeveelheden zijn aangepast naar ons
gezin, maar ik gebruikte ook iets meer kerrie en meer gekookt ei!
1,2 kg kruimige aardappels, geschild gewicht en in
stukken gesneden
60 gr roomboter
ruime scheut melk
snuf nootmuskaat
1 opgehoopte tl (grote tl van 5 ml) kerriepoeder
zout (en peper als je dat wilt)
3 hardgekookte eieren, in stukjes
150 gr komijnekaas, in blokjes
300 a 400 gr andijvie, gewassen en fijn gesneden
2 beschuiten of gewoon paneermeel
piccalilly voor erbij
Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden
hetelucht).
Kook de aardappels in gezouten water gaar. Giet ze af en
stamp ze fijn. Zet de pan op laag vuur. Doe de helft van de boter erbij en een
royale scheut melk. Laat de melk even wat opwarmen en stamp het daarna tot een
mooie puree. Breng de puree op smaak met de kerrie, een snuf nootmuskaat, zout
en eventueel peper. Doe er de blokjes ei, komijnekaas en andijvie bij en schep
alles om. Doe de stamppot in een ovenschaal (of zoals Yvette deed in
individuele ovenschaaltjes) en verkruimel de beschuiten erboven (of bestrooi
met paneermeel). Verdeel de andere helft van de boter erover en zorg dat overal
wat ligt, want anders krijg je geen mooi bruin korstje… Zet de schaal nog 20 tot 30 minuten in de oven om door te warmen. Voor een goudbruin korstje zet ik de laatste 5 minuten de heteluchtstand aan. Dat werkt toch beter voor dat soort dingen. Serveer het daarna met een
lekkere schep piccalilly.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten