22 september 2016

Yvette’s vega andijvie-kerriestamppot met komijnekaas en piccalilly


“Dus het is eigenlijk andeiviestamppot, met een korte ei?” vroeg Meneer toen hij de blokjes gekookt ei in zijn stamppot vond. Hij vond het zelf een erg geslaagd grapje. “Had Yvette dat zelf nog niet bedacht dan?” wilde hij weten. Nee, zo ludiek is Yvette van Boven blijkbaar niet. “Nou, koken kan ze wel hoor,” besloot hij zijn betoog. En dat is waar. Deze stamppot verdween als sneeuw voor de zon in alle snaveltjes en daarmee is het een goede reden om vaker andijvie te eten, want dat gebeurt hier te weinig!


Yvette’s vega andijvie-kerriestamppot met komijnekaas en piccalilly
bron: magazine Libelle – recept van Yvette van Boven
recept voor 3 personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

nb. Yvette schreef het recept voor 4 personen en ik heb het een beetje aangepast. Niet alleen de hoeveelheden zijn aangepast naar ons gezin, maar ik gebruikte ook iets meer kerrie en meer gekookt ei!

1,2 kg kruimige aardappels, geschild gewicht en in stukken gesneden
60 gr roomboter
ruime scheut melk
snuf nootmuskaat
1 opgehoopte tl (grote tl van 5 ml) kerriepoeder
zout (en peper als je dat wilt)
3 hardgekookte eieren, in stukjes
150 gr komijnekaas, in blokjes
300 a 400 gr andijvie, gewassen en fijn gesneden
2 beschuiten of gewoon paneermeel
piccalilly voor erbij

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht).

Kook de aardappels in gezouten water gaar. Giet ze af en stamp ze fijn. Zet de pan op laag vuur. Doe de helft van de boter erbij en een royale scheut melk. Laat de melk even wat opwarmen en stamp het daarna tot een mooie puree. Breng de puree op smaak met de kerrie, een snuf nootmuskaat, zout en eventueel peper. Doe er de blokjes ei, komijnekaas en andijvie bij en schep alles om. Doe de stamppot in een ovenschaal (of zoals Yvette deed in individuele ovenschaaltjes) en verkruimel de beschuiten erboven (of bestrooi met paneermeel). Verdeel de andere helft van de boter erover en zorg dat overal wat ligt, want anders krijg je geen mooi bruin korstje… Zet de schaal nog 20 tot 30 minuten in de oven om door te warmen. Voor een goudbruin korstje zet ik de laatste 5 minuten de heteluchtstand aan. Dat werkt toch beter voor dat soort dingen. Serveer het daarna met een lekkere schep piccalilly.


Geen opmerkingen: