30 september 2016

Zelfgemaakte rozenbotteljam


Zullen we even eerlijk zijn...? 

Rozenbottels schoonmaken is monnikenwerk en het heeft een lage opbrengst. Voor dit recept startte ik met 600 gram bottels en ik hield er 400 gram jam aan over (= 1 pot). Elke rozenbottel moet worden doorgesneden en de pitjes moeten eruit worden gepulkt. De kinderen kan je er niet voor inzetten, want die zullen na 3 bottels klagen over jeukende armen en handen en dat klopt: het ‘hooi’ tussen de pitten irriteert inderdaad. Lees je nu nog steeds? Nog steeds interesse? Mooi, zo doe je het:

Rozenbottels pluk je vanaf half september. Kies gave, rode, rijpe rozenbottels, maar ze moeten niet te zacht zijn; die zijn niet gemakkelijk schoon te maken. Je maakt er trouwens, behalve jam, ook zelfgemaakte roosvicee mee (recept staat in de link). Je hebt de bottels van de hondsroos nodig (foto onder), de egelantier of de bottelroos (dat zijn die plompe, ronde bottels die je veel in plantsoenen ziet). 

Rozenbotteljam
recept voor 400 ml jam:

600 g nog niet schoongemaakte rozenbottels (van de hondsroos, egelantier of bottelroos)
150 g suiker
sap van 3 mandarijnen of 1 sinaasappel
eventueel sap van 1 citroen
1 tl kaneelpoeder
150 g geleisuiker

verder nodig: schone, glazen potjes 
 (schoonmaken met soda of gewoon mee laten draaien in de vaatwasser!)

Was de rozenbottels, haal de steeltjes eraf en snijd ze doormidden. Verwijder de pitjes met een mesje of gewoon met je vingers. Het hooi tussen de pitjes kan irriteren, maar het kan geen kwaad. Was de bottels daarna weer om het hooi eraf te spoelen. Doe de rozenbottels in een pan, bedek ze met de suiker en laat dit een nacht afgedekt staan.

Voeg de volgende dag 75 ml water toe en breng het aan de kook. Voeg dan ook het mandarijnen- of sinaasappelsap toe en laat alles, onder af en toe roeren, met het deksel erop, 15 minuten sudderen. Doe het citroensap met de kaneel en de geleisuiker bij de bottels. Laat het geheel nog eens 5 minuten sudderen. Blender dan alles kort voor een hogere opbrengst en druk de massa daarna boven een pan door een zeef en breng de jam opnieuw aan de kook. Wat in de zeef overblijft wordt weggegooid. Giet of schep de jam vervolgens heet in de schone potjes, sluit deze goed af en laat ondersteboven afkoelen.4 opmerkingen:

deeceeblogt.blogspot.com zei

Dag, kun je ze niet met pit en al koken en dan door de wrijfzeef? Dat doe ik ook met frambozen en bramen en je hebt géén pitjes!

Eerst Koken zei

Ik denk het niet, want je wilt juist ook die haartjes kwijtraken. En ik denk dat dat niet achterblijft in de roerzeef?

Anoniem zei

Ik heb voor een ander recept wel pitjes meegepikt en door zeef gedaan, is geen probleem. Met eten geen last van haartjes.

Anoniem zei

We hebben een rambling rose in de tuin, kun je daarvan ook de bottels gebruiken voor jam?
Cootje Boekschooten