7 september 2016

Bloemkoolkoekjes uit de oven


Deze kleine koekjes waren erg verrassend. Het was net ‘fastfood’, maar dan toch behoorlijk gezond! Er gaan dan wel behoorlijk royale hoeveelheden kaas in, maar ook een hele bloemkool. En het smaakt, zoals dat wel vaker met bloemkool gaat, eigenlijk amper naar bloemkool. Wel naar lekker gebakken kaas. Een aanrader dus!

Ik zou er zelf graag nog een salade bij zien, maar als de kinderen alleen de koekjes eten, dan vind ik dat prima. Ze krijgen er tenslotte flink wat groente mee binnen.

Ze zijn gebaseerd op een recept van Uit Pauline’s keuken. Zij maakte ze met peterselie en bieslook. Ik denk dat kerriepoeder, in plaats van de Italiaanse kruiden, ook lekker is!


Bloemkoolkoekjes uit de oven
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
maakt 40 stuks – dat past op 2 grote bakplaten

700 gr bloemkool
4 eieren (M) (ik denk dat je met 3 grote (L) ook uitkomt)
200 gr geraspte Goudse, oude kaas
70 gr paneermeel
2 tenen knoflook, heel fijn gesnipperd
1 takje (10 cm) rozemarijn, de naaldjes heel fijngehakt
1 tl gedroogde tijm
1 tl oregano
klein handje gehakte verse basilicum (...of maak een eigen mix van kruiden)
1 volle tl scherpe mosterd
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht dit keer! Of desnoods 220 graden conventioneel).
Maal de bloemkoolroosjes fijn in een keukenmachine tot het de grootte van rijst heeft. Je kunt het ook heel fijn hakken met een mes natuurlijk.
Voeg de rest van de ingrediënten toe. Het moet een plakkerig ‘deeg’ worden, waar je balletjes van kan vormen, maar het moet niet nat zijn. Doe er eventueel extra paneermeel bij als het te nat is. Het moet zo droog zijn dat het maar net mogelijk is om er balletjes van te maken,
Druk de balletjes op de bakplaat (bekleed met bakpapier) plat tot koekjes van zo’n 4 a 5 cm breed en 1 cm dik. Als je ze dikker maakt, dan worden ze niet zo lekker krokant.

Bak de bloemkoolkoekjes in ongeveer 25 - 30 minuten bruin als op de foto. Even in de gaten houden, de kaas kan opeens snel gaan en verbranden.

Serveer ze met een saus naar keuze…



Geen opmerkingen: