26 september 2016

Rajma masala – curry van kidneybonen – met luchtig, gekruid brood


Je zou bij de Indiase keuken misschien niet zo snel aan kidneybonen denken, maar toch is dit een ontzettend bekend en populair gerecht in het Noorden van India. Het komt om precies te zijn uit Punjab. En ik kan het niet anders omschrijven dan dat het een soort vegetarische chili con carne is, maar dan op zijn Indiaas bereid.

Ik maakte er een brood bij dat niet authentiek is, want het is meer een Italiaanse foccacia met Indiase smaakmakers. Op een of andere manier zag ik zo'n fluffy brood voor me in plaats van de standaard Indiase platbroden. Het recept volgt hieronder. Maar er kan natuurlijk ook gewoon rijst of platbrood bij. De gekruide, platte thepla passen er ook goed bij.

Rajma masala – curry van kidneybonen – met luchtig, gekruid brood
bron: Sailus Food 
kan veganistisch worden gemaakt door de ghee te vervangen met olie
nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml

1 el olie
2 el ghee
1 (vers) laurierblad
1 tl komijnzaad
snuf asafoetida (zie dit blog voor meer uitleg)
1 grote ui (150 gr), zo fijn mogelijk gesnipperd
2 cm gember + 2 tenen knoflook - samen zeer fijngehakt
½ tl kurkuma
1 tl chilipoeder (of minder naar smaak)
1 opgehoopte el korianderpoeder
½ tl komijnpoeder
zout naar smaak
1 blik tomaatstukjes (400 gr)
2 blikken rode kidneybonen, uitlekgewicht 250 gr per blik
1 tl garam masala
verse koriander voor de garnering


Verhit de ghee en de olie in een pan. Voeg de komijnzaadjes en laurierblad toe en laat dit een halve minuut bakken. Doe de asafoetida erbij, samen met de uien, en fruit het tot het bruin wordt. Voeg dan ook de gember, knoflook toe en laat het even bakken. Tenslotte ook alle specerijen en zout toevoegen. Schep het goed door en giet de tomaatstukjes erbij. Laat dit inkoken tot het meeste vocht is verdampt.

Voeg 1 blik uitgelekte bonen toe, samen met een half blik water. Kook het 5 minuten door. Stamp de bonen van het tweede blik plat en voeg het ook toe aan de pan. Voeg waar nodig nog wat water toe om een dikke saus te maken. Laat het nog eens 5 minuten doorkoken. Voeg tenslotte de garam masala toe. Voeg nu nog eens water toe om een dikke (chili con carne-achtige saus) saus te maken. Serveren met de verse koriander.

Voor het gekruide brood deed ik het volgende:

Maak een brooddeeg van:
600 gr broodmeel (liever geen bloem, want dat is minder geschikt voor brood vanwege het lagere glutengehalte)
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
40 ml olie
40 gr verse koriander met steeltjes, fijn gehakt
100 gr dikke yoghurt (zoals Griekse yoghurt)
4 tenen knoflook, gesnipperd
4 cm verse gember, gesnipperd
2 tl zout
2 tl chilipoeder
2 tl kurkuma
2 tl korianderpoeder
lauw water, zoveel als nodig is om een soepel brooddeeg te kneden

Laat dit een half uur rijzen op een warme plek. Leg dan een vel bakpapier op een bakplaat, druk het deeg erop uit tot een dikke lap van 20 x 30 cm en bedruppel het met wat extra olie. Laat het afgedekt nog eens minimaal een uur (maar langer als dat nodig is!) rijzen tot het is verdubbeld in dikte. Bak het brood in een voorverwarmde oven gaar en bruin. Dat zal ongeveer 30 minuten duren.



Geen opmerkingen: