8 november 2019

Paprika's in citroenolieDit recept leunt maar lichtjes op het origineel, waarin ook nog knoflook en sjalotten zaten, maar ook met alleen geroosterde paprika in de citroenolie is dit een erg lekker bijgerecht. Je kunt er natuurlijk ook gewoon sla bij eten. Je eet de olie uiteraard niet helemaal op; gebruik het restant dus gewoon als dressing in een salade.

De olijfolie moet wel van een goede soort zijn, die bedoeld is voor koude bereidingen. Ik gebruikte dit keer bijvoorbeeld een fles van Filippo Berio, welke te koop is bij de AH in verschillende varianten, waaronder ook een biologische olie (6,67 euro voor een halve liter). Maar ze hebben ook een niet-biologische variant.

Waar je in ieder geval wél een biologische variant van moet kopen zijn de citroenen. Op gewoon citrusfruit zitten giftige stoffen die niet bedoeld zijn om op te eten en dus ook niet om je paprika’s in te marineren. Onbespoten citroenen zijn nu overal wel te koop.

Paprika’s in citroenolie
gebaseerd op een recept uit het boek Vegarabia van Greg & Lucy Malouf
nb. een dag van tevoren beginnen met de olie!

8 puntpaprika’s, in de lengte gehalveerd
olijfolie om in te smeren

Citroenolie:
125 ml goede olijfolie
1 biologische citroen, in kwarten
½ el korianderzaad
½ el zwarte peperkorrels
1 tl venkelzaad of een steranijs
1 laurierblad
een klein of half kaneelstokje

Begin met de olie: doe de olie in een pannetje en verwarm het tot lauw. Doe dan de andere ingrediënten erin, knijp de citroenkwarten een beetje uit in de olie, en zet een nacht weg.

Dan de volgende dag de paprika’s: je kunt de paprika’s grillen en ontvellen óf alleen roosteren in een grillpan (dus met velletje eraan - dat deed ik). Dat grillen is simpel: smeer de gehalveerde paprika’s heel licht in met wat olie en grill ze in een gloeiendhete grillpan tot ze gaar zijn.
Of je roostert ze dus: blaker de (hele) paprika’s onder een grill in de oven tot ze zwarte plekken en blaren hebben (regelmatig kwartslag draaien), dek ze dan af in een bak of kom (met een deksel erop), en trek er na 10 minuten de schil af. Ze zijn dan dus ook helemaal gaar en zacht.

Doe de paprika’s in een schaal en giet de olie erover. Laat dat nog enige tijd marineren en serveer het dan op kamertemperatuur. De overgebleven olie kan je eventueel nog gebruiken voor een salade.
Geen opmerkingen: